10 perc alatt összedobható banánkenyér, befőttesüvegben sütve

Akár le is fagyaszthatod ezt a sütit!

Biztosak vagyunk benne, hogy ez a banánkenyér irtó gyorsan fog elfogyni, akár zsúrra készítjük, akár piknikezéshez vagy kiránduláshoz visszük magunkkal, akár ajándékba szánjuk. Ráadásul a kicsit érettebb, rondább banánokat is felhasználhatod hozzá!

Fotó: Bakerette.com

A befőttesüvegben hosszabb ideig megőrzi frissességét a süti, úgyhogy nyugodtan készíthetsz nagyobb adagot is. Sőt, néhány hónapra még le is fagyaszthatod!

Fotó: Bakerette.com

Amikor a sütemény elkészül és kiveszed a sütőből, csavard rá a befőttesüveg tetejét, így hűlés közben automatikusan „magára zárja” a fedőt.

Használat előtt nem árt kifertőtleníteni az üvegcséket forró vízben. Különösen a peremet és a fedőt tisztítsuk-főzzük ki alaposan. Hagyjuk megszáradni az üvegeket.

Fontos, hogy a sütemény tésztáját csak max. 2/3-ig töltsd az üvegekbe, különben kifut, ahogy megdagad a sütés közben. A befőttesüvegeket nem lehet simán betenni a sütőbe, hanem vízfürdőbe kell állítani őket!

Attól függően, hogy mit sütünk, a befőttesüvegben kb. 25-30 perc alatt készül el a finomság, a nagyobbakban akár 1 óra is lehet a sütési idő. Lényeges, hogy lezárjuk az üveget, amikor elkészült a sütink. A muffinszerű sütiket, banánkenyeret rögtön lezárhatjuk, de pl. a sajttorta esteében először ki kell hűtenünk a desszertet. Az így elkészült süteményt néhány napig szobahőmérsékleten is tarthatjuk, a sajttortát azonban a hűtőben tároljuk, és 3 napon belül fogyasszuk el.

Hozzávalók a banánkenyérhez:

  • 2/3 bögre margarin (vagy vaj, vagy egyéb zsiradék)
  • 2 bögre kristálycukor
  • 4 tojás
  • 2 bögre aprított vagy szétnyomott banán (ez kb. 4 db közepes gyümölcs)
  • 2/3 bögre víz
  • 3 1/3 bögre liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2/3 bögre aprított pekándió vagy mogyoró

A tésztát 10 perc alatt összeállíthatod, a sütési idő további 45 perc.

Melegítsd elő a sütőt 165◦C-ra és vajazz ki 8 db, kb. 6 dl-es, egyenes falú, széles szájú befőttesüveget.

Egy nagy tálban, keverd el a margarint a cukorral, amíg fehér és habos nem lesz. Add hozzá a tojásokat, a banánokat és a vizet. Szitáld össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szegfűszeget, majd add az egészet a banános keverékhez. Keverd bele a mogyorót vagy diót.

Öntsd a tésztát a kivajazott, széles szájú üvegekbe, de ügyelj rá, hogy csak az üveg feléig töltsed. Ne tedd ár a fedőt!

Süsd 165 ◦C-on, 45 percig. Közben sterilizáld az üvegek fedőjét is, forró vízben.

Amint megsült a tészta, vedd ki a sütőből az üvegeket, töröld meg a peremüket és csavard rá a fedőt. Ahogy hűl a süti, úgy fog ráhúzódni a teteje az üvegre (ekkor egy kis pukkanó hangot hallasz majd, és nem lehet benyomni a fedő tetejét).

Forrás: thewhoot.com.au

Vélemény, hozzászólás?