Jóval több, mint zöld gyümölcs.

Manapság nem számít kuriózumnak az avokádó: ott van minden zöldségesnél, és minden bolt polcán. A legtöbben a guacamole alapjaként ismerik, pedig ennél sokkal több rejlik benne!

1. A végső vajpótló

Sütésnél próbáld ki, hogy a szükséges vaj felét (de ne az egészet) avokádópürével helyettesíted. Isteni, krémes, alacsonyabb kalóriájú sütiket fogsz kapni!

Fotó: Getty

2. Létezik egyszerű módja a szeletelésnek, ujjlevágás nélkül is

Tedd a félbevágott avokádót a húsos felével lefelé a deszkára, szeleteld fel, majd húzd le a szeletekről a héjat.

Fotó: Getty Images

3. Még egy szeletelési trükk

Lehet, hogy még sosem jutott eszedbe, de keresztben is felvághatod, nem csak hosszában. Ha a magod ügyesen kikerülöd, akkor cuki, gyűrű alakú szeleteket kapsz.

Fotó: PALEO THUG LIFE

4. Van egy egyszerű módja annak, hogy megtudd, érett-e már a gyümölcs

A legjobb, ha leszeded a szárát, és megnézed, alatta milyen színű a gyümölcs. Ha barna, akkor már nem túl friss, de ha zöld, akkor éppen időben vagy!

Fotó: MARK RALSTON

5. Pillanatok alatt megérlelhetsz egy avokádót

Tekerd szorosan fóliába, tedd egy sütőpapírra és süsd 100 ◦C-on 10-15 percig.

Fotó: LINDSAY FUNSTON

6. Már rendelhetsz logós, céges avokádót is

Nem vicc, egy San Franciscó-i cég már bármilyen grafikát elkészít az avokádó héjára, akár esküvői ültetőkártya, céges ajándék is lehet így belőle.

Fotó: CUSTOM AVOCADOS

7. Nem, a mag NEM ehető

Néhány éve különféle ajánlások keringtek a neten, hogy miként vágjuk darabokra, majd daráljuk meg az avokádó magját. Az őrületnek egy közlemény vetett véget, mely leszögezte, hogy nincs tápértéke a magnak, nem egészséges, nem evésre való, felesleges butaság ezzel bíbelődni.

Fotó: Getty

8. Csökkenti az egészségtelen koleszterin szintjét

A napi egy avokádó áldásos hatását ezügyben tanulmányok is alátámasztják.

Fotó: TINA RUPP

9. Lefagyasztható!

Eltehetjük a fagyasztóba félbe vágva, héjastól, zárható tasakban. Felengedés után salátába vagy smoothie-ba használható. Pürésítve pedig egy kis citromlével mehet a mélyhűtőbe, finom guacamole lehet majd belőle.

Fotó: ISTOCKPHOTO

10. Egész étterem épül a zöld gyümölcsre

A Brooklynban található Avocaderia nevű étteremben minden kapható, ami avokádós.

Fotó: Instagram/Avocaderia

11. Változatos módon elkészíthető

Párolva, sütve, buciként, kenőkrémhez, sőt akár fagyiként is. Nyammi!

Fotó: Chelsea Lupkin

Forrás. CountryLiving