Ő lett az Év kétéltűje.

Megválasztásra került az Év kétéltűje, 2017-ben a Magyar Madártani Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a mocsári békára kívánja felhívni a figyelmet.

Aggasztó ugyanis, hogy csökken az állománya ennek a kétéltűnek. A mocsári békának zavartalan, természetes állapotú élőhelyre van szüksége, sikeres szaporodása a tavaszi vízviszonyokon múlik. Az utóbbi évek aszályos tavaszai miatt egyedszáma lecsökkent.

mocsari-beka-1Fotó: Halpern Bálint/MME

A barna- vagy bajszosbékák csoportjába tartozó fajt nehéz elkülöníteni a rokonaitól, de nászidőszakban sikerülhet: ekkor ugyanis a hímek gyönyörű égszínkékre színeződnek. Csupán néhány napra öltenek kék nászruhát, melynek kiterjedése és intenzitása egyedenként változó, de valószínűleg nem a hímek rátermettségét jelzi. A feltűnő külső inkább arra szolgálhat, hogy a hímek messziről felismerjék egymást a sűrű szaporodási gyülekezetekben, és ne egymással próbáljanak párba állni. Érdekesség, hogy az élőhelyükről kiemelt hímek órák leforgása alatt visszabarnulnak.

A nedves, de nem túlzottan magasan fekvő élőhelyekhez kötődik (pl. az alföldi Turjánvidék, Szatmár-Bereg lápjai, a Kis-Balaton vagy a Tisza és a Dráva ártéri erdőségei). Kifejlett korában a szárazföldön tartózkodik és gerinctelen állatokkal táplálkozik.

„Robbanásszerű” szaporodás jellemző rá kora tavasszal, vagyis a nászidőszak rövid ideje alatt nagy párzási gyülekezeteket alkot. Előbb a hímek jelennek meg a sekély állóvizekben, a nőstények néhány nappal később követik őket. Hangjuk viszonylag halk, rövid tülkölésük vége a borospalackból kihúzott dugó hangjához hasonlóan pukkan, de a sok hím együttesen nagy zajt tud csapni. A hímek az érkező nőstényekre gyorsan rávetik magukat, és azonnal megpróbálják hátulról átölelni őket. Nemegyszer többen csimpaszkodnak egy nőstényre.

mocsari-beka-2Fotó: Christian Fisher/Wikimedia Commons

2017-ben tehát ennek a békának a pontosabb megismerését, feltérképezését tűzték ki célul, ezért várnak minden mocsári békával kapcsolatos észlelést (lehetőleg fényképpel) az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára (www.mme.hu).

További információ: www.mme.hu