Egy szívünknek kedves fa lesz idén a központban.

20 éve indította útjára az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) az Év Fája mozgalmat, amelyet 2013 óta online szavazás keretében bonyolít le erdész tagtársak, erdész kollégák és szakmán kívüli érdeklődők részvételével. A mozgalom célja a figyelemfelkeltés és a megóvás, olyan fafajok előtérbe helyezése, amelyeknek komoly erdészeti jelentőségük van, ám a figyelem mégis elterelődött róluk.

Az Év fája cím azt jelenti, hogy adott esztendőben ismeretterjesztő és tudományos cikkek, népszerűsítő kiadványok jelennek meg, ezáltal kicsit közelebb hozva az emberekhez a kiválasztott fát. Idén például az OEE vadalma tematikájú szemléletformáló játékokat fejleszt az erdészeti erdei iskolák részére, a fiatalok körében ezáltal is népszerűsítve ezt a kivételes fafajt.

vadalmafa-2Fotó: azevfaja.hu

A vadalmafával, a magyar erdők ritka különlegességével ugyan már gyerekként találkozunk képeskönyvekben, később mégis alig figyelünk rá. Talán csak áprilisban, a rövid ideig, mindössze egy hétig tartó virágzásakor vesszük észre a rózsaszínes virágait. Esetleg termésérésekor akad meg rajta a tekintetünk, egyébként rejtve marad szemünk elől.

vadalmafa-1Fotó: Hans Hillewaert/Wikimedia Commons

Hazánkban a síkvidékektől a középhegységekig előfordul, de mindenütt ritka, sokszor csak egyetlen példány nő, emiatt veszélyeztetett fajnak számít. A 80-100 éves példányok már matuzsálemnek számítanak.

vadalmafa-3Fotó: azevfaja.hu

Erős illatú virágait napközben méhek, reggel, este és hűvös napokon darazsak, éjszaka éjjeli lepkék porozzák be. A termése szeptember-októberben érik, apró, éretten zöldessárga színű, esetleg pirossal árnyalt, íze nagyon fanyar, húsa kemény. Gyümölcséből régebben zselé, almabor, pálinka és ecet készült, illetve magas C-vitamin tartalma miatt teát főztek belőle. Termése a vadgazdálkodónak kitűnő takarmányt szolgáltat, különösen a szarvas és a vaddisznó kedveli, de a madarak és a kisemlősök is szívesen fogyasztják. Korábban fáját szívóssága miatt órafogaskerekek fogaihoz és meghajtóművekhez használták, a kocsigyártó pedig a legtartósabb szántalpakat készítette belőle. Ezenkívül a legjobb vonalzók és rajztáblák is belőle készültek.

vadalmafa-4Fotó: azevfaja.hu

Napjainkban a vadalmának az erdei biodiverzitás fenntartásában van fontos szerepe, számos élőlény kötődik hozzá. A fajra sajnos számos veszély leselkedik, ezek közül az egyik, hogy magoncait és sarjait a vad előszeretettel károsítja. A másik, hogy napjainkban a termőkorú fák gyakran olyan nagy távolságra találhatók egymástól, hogy a kölcsönös beporzásnak nincs esélye, s emiatt beltenyésztettség lép fel. Gazdasági jelentőségéhez hozzájárul, hogy virágai méhlegelőként szolgálnak, továbbá ellenálló-képessége miatt a közeljövőben nagy szerepe lesz a nemes alma rezisztencia-nemesítésében is.

További információ: www.azevfaja.hu