Az eperfa gyümölcsének 5+1 felhasználási módja

Érik az eper a fákon!

Az eperfa vagy másik – bár nem teljesen helytálló nevén – szederfa korábban szinte az egész országban elterjedt volt, ma lényegesen kevesebb akad belőle, de azért még mindig fellelhető itt-ott.

A fehér színű eper akkor a legfinomabb, amikor elkezd lehullani a fáról. A fekete változat savtartalma magasabb, érése során eleinte savanykás, később édesebb ízű.

I just harvested these mulberries from a very special tree. Repost/Caption📷 @floridafruitgeek Use #hydrovegan to be featured!

A post shared by Wissam N. 🍅🍉🍓🌶🍒🍇🇱🇧 (@hydrovegan) on

Az eperfa termésének felhasználási módja igen változatos. Nyersen is fogyasztható, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, mártást, turmixot, de még akár jégkrémet is. Míg a fehér változatot inkább pálinka, addig a feketét borkészítésre is lehet használni.

Süthetünk belőle kalácsot vagy sütit.

Hűsítő jégrém alapanyaga is lehet.

Gyümölcsös joghurt alapanyagaként is kiváló.

Yogurt porn @藏云兰纳 with @clover_lxy

A post shared by Xinmei & Esther (@burping.mango) on

Választhatjuk a hagyományos lekvárfőzést. Recept itt.

Müzlibe is mehet.

Szörpként remek frissítő.

Bárhogy döntsünk is, arra mindenképp ügyeljünk, hogy a friss gyümölcs a szedéstől számított néhány órán belül felhasználásra kerüljön, mert ezt követően elveszíti zamatát.

Vélemény, hozzászólás?