Egy egyszerű zöldfűszer szósz, ami számos ételhez illik

Használjunk fel mindent a konyhában!

Nyáron jól jönnek a gyors receptek, ugyan ki szeretne órákig állni a konyha melegében? Ezzel az egyszerű szósszal ráadásul a zöldfűszerek is átalakulnak finomsággá, a végeredménnyel pedig bármit ízesíthetünk. Bónusz, hogy a maradék fűszereket, vagy a kertben növő zöldeket is felhasználhatjuk!

Tulajdonképpen bármilyen friss fűszert beletehetünk, ami kéznél van.

Jöhet a bazsalikom, petrezselyem, kapor, oregánó, koriander, tárkony, kakukkfű. De bátran hozzátehetjük az egyéb zöldeket is, így például a spenót, a rukkola, és az újhagyma zöldje is belekerülhetnek. Sőt, adhatunk hozzá fokhagymát, chilit vagy kapribogyót is, ha szeretnénk tovább ízesíteni. A hozzávalókat egyszerűen tegyük egy turmixba és mixeljük össze némi olívaolajjal, egy kis citromlével, sóval és borssal.

Ha készen van, már adhatjuk is grillezett zöldségek mellé, húsokhoz, rizshez, tofuhoz, salátához, tésztához, pizzához, mártogatósnak.

Egy ideig üvegben a hűtőben is eláll, de ha sokat készítünk, jégkockatartóban lefagyaszthatjuk.

Ennek a szósznak egyébként számos neve van – szinte minden ország lakói ismernek és készítenek valami hasonlót: chimichurri, pesto, salsa verde, chermoula, zhoug, zöld chutney. A legjobb pedig, hogy a saját ízlésünkre alakíthatjuk – lehet krémesebb, sűrűbb, fűszeresebb vagy enyhébb – pont úgy, ahogy szeretjük.