Már itthon is egyre közkedveltebb tavaszi zöldség a spárga.

Most van szezonja, aki még nem tette, érdemes kipróbálnia!

A spárga számos előnyös tulajdonságáról ismert: rostban, vitaminban és ásványianyagban gazdag, ugyanakkor szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalma alacsony.

Többféle változata létezik és kapható, van fehér, zöld és lila. Mivel európai éghajlati viszonyok között is megterem, számos hazai termesztőtől is beszerezhető. A spárga ehető részét egyébként sípnak hívják és valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, az úgynevezett spárgafej. Általános szabályként elmondható, hogy a spárgának azon részeit, melyek kemények vagy fásak, mindenképp távolítsuk el. Ezek a részek amellett, hogy rágósak, rostosak, gyakran még kesernyés ízűek is.

A spárgát hűtőszekrényben nagyjából egy hétig, mélyhűtőben akár fél-egy évig is tárolhatjuk. Utóbbi esetben azonban fontos, hogy a spárgát fagyasztás előtt előfőzzük.

Vásárláskor – ahogy bármely más élelmiszer esetében is – ügyeljünk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzük be. Ha a síp fénytelen, fonnyadt vagy gumiszerű, inkább ne vásároljunk a zöldségből!

Forrás: NÉBIH