Gondolj már most a téli estékre, készíts csipkebogyólikőrt!

Érik a csipkebogyó!

Rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt a téli, megfázásos időszakban fokozza a szervezet védekezőképességét a különféle betegségekkel, fertőzésekkel szemben.

A csipkebogyó érési időszaka az őszi fagyok ideje. A termés kezdetben világos, majd meggypiros színű, savanykás ízű. Amikor a színe egészen sötétvörössé, húsa pedig puhává változik, már túlérett és C-vitamin tartalma is jelentősen lecsökken.

A csipkebogyó sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle tea, lekvár, szörp, mártás, ecet, likőr, de még akár bor is.

Ezúttal likőrrecepteket hoztunk.

Az egyik egy hosszabb érési idejű, sűrűbb, rostosabb változat.

Amire szükség lesz:

  • 50 dkg szép, egészséges csipkebogyó
  • 1 vaníliarúd
  • 3/4 liter alkohol (pálinka, vodka)
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl víz

Így készül:

A bogyókat alaposan megtisztítjuk, megfelezzük. A félbe vágott vaníliarúddal együtt befőttesüvegbe teszzük, majd az alkohollal felöntjük és az üveget lezárjuk. 2-3 hétig állni hagyjuk. Ezt követően gyümölcssentrifugán keresztülengedjük, a cukorból és a vízből készült sziruppal összekeverjük. A likőrt üvegbe töltjük és nagyjából fél évig érleljük.

Ha nem vagyunk elég türelmesek és akár már karácsonykor kortyolgatni saját likőrünket, itt egy rövidebb érési idejű, tisztább, átlátszóbb változat:

Amire szükség lesz:

  • 50 dkg csipkebogyó
  • 3/4 liter alkohol (pálinka, vodka)
  • 15-30 dkg cukor
  • 1-2 dl víz
  • 1 rúd fahéj
  • 1 (vegyszermentes) narancs héja

Így készül:

A megmosott bogyókról levágjuk a végeiket. Kicsit megtörjük őket, majd befőttes üvegbe tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat és a narancs héját. Felöntjük az alkohollal, majd az üveget lezárjuk. 2-3 hétig állni hagyjuk. Időközben naponta egyszer vagy kétszer összerázzuk. Ha letelt a 2-3 hét, a levet leszűrjük. A cukorból és a vízből szirupot főzünk és hidegen az alkoholos léhez adjuk. Üvegekbe töltjük és 1 hónapon át pihentetjük.

Forrás: Radics László: Ételek erdő, mező növényeiből