Hering, holdsüti, ütős leves: tipikus őszi ételek a nagyvilágból

Melyiket kóstoltad már?

Az őszhöz nálunk leginkább a kelt tészták, a sütőtök, a gesztenyés finomságok és káposztás ételek kapcsolódnak. De vajon mit esznek ilyenkor a világ más tájain? Körbenéztünk a nagyvilágban!

1. Rák Svédországban

Mi mással ünnepelhetnék a nyár végét és az ősz elejét Svédországban, mint egy kis rák-partival? A kräftskiva néven futó mulatság során összegyűlnek a barátok és a családtagok egy hosszú asztal körül, hogy jól teleegyék magukat rákkal.  A hagyomány még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a szigorú rendeletek miatt tilos volt a nyarat követően rákot fogni a hiány miatt. Azóta ugyan enyhült a szabályozás, de a bulik továbbra is kitartanak.

View this post on Instagram

Hello you little kharchang! 🤤🦀🦐 #kräftskiva

A post shared by elnazabedi (@elnazabedi) on

2. Kabocha tök Japánban

A kabocha egy téli tök, ami japán tök néven is ismert. Puha, húsos, narancsszínű közepe tele van maggal, de a héja kemény és zöld. Levesekhez, húsokhoz használják, de grillezik is ezt a nagyon édes tököt.

3. Holdsüti Kínában

A holdsüti egy hagyományos kantoni édesség, amelyet főként Kína déli területein fogyasztanak, az őszközepi fesztiválon. Az édesség vörösbab krémmel van töltve és általában negyedekre van vágva, teával kínálják a családnak. Az említett fesztiválon a családok hagyományosan összegyűlnek lámpásaikkal, hogy a teliholdat ünnepeljék sok-sok süteménnyel és tánccal.

4. Polip Spanyolországban

Noha Spanyolországban egész évben ott van az étlapon, a polipot legjobb ősszel fogyasztani. A pulpo a la gallega, azaz a galíciai polip különösen ízletes csemege! Minden ősszel O Carballiño falvában, Galíciában megrendezik a Fiesta del Pulpo-t, azaz a Polip fesztivált. Az eseményen 25-30 000 kiló polipot készítenek el, amelynek fogyasztását dudazene és a tánc kíséri.

5. Hering Svédországban és Finnországban

A Balti-tengerben bőségesen tenyésző hal igen népszerű Skandináviában. Észak-Svédország nagy termelője a surstrӧmming-nek, ami egy karakteres ízű, erjesztett hering. Minden évben, kora októberben Helsinki ad otthont az egyhetes Hering Fesztiválnak, amely az ősz kezdetét és így a hering szezon kezdetét köszönti.

6. Szoljánka Oroszországban

A szoljánka egy tartalmas, gazdagon fűszerezett leves. Hagyományosan marhából készítik, sonkából és sertéskolbászból, amit hagymával, paradicsommal és fűszerekkel főznek. Létezik halakból készült, sőt vegetáriánus változat is.

View this post on Instagram

Russian kitchen 😋 #solyanka 🇷🇺

A post shared by ᴍᴀʀᴋ ᴠᴏʀᴏɴɪɴ (@officialmarkvoronin) on

7. Krumplinudli Németországban

A krumplinudli duci nudli, sváb étel. Rozsból, lisztből, tojásból készül eredetileg, ám napjainkban inkább krumpliból készítik.

8. Alma trifle Dániából

Az alma az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse, nem csak nálunk, Dániában is. Ott fesztivál keretében mindenféle formában kóstolhatjuk: ciderként, pálinkaként, sütemények és desszertek összetevőjeként. Az alma trifle egy könnyű desszert, almarétegekkel, mogyoróval és tejszínnel.

Forrás: www.andiamo.co.uk