Így készíts bodzalikőrt, ami majd jól felmelegít a hideg, téli hónapokban!

Most, érés idején készítsük el ezt a nagyszerű italt!

Érik a bodza termése, mely számtalan lehetőséget rejt magában. Készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, levest vagy akár még bort is. Talán kevésbé elterjedt, de likőrként is megállja a helyét, most ehhez hoztunk egy egyszerű receptet.

Mivel ahhoz, hogy likőrünk elkészüljön, “beérjen”, kell jó néhány hét, mire fogyaszthatjuk, már javában hűvös lesz az idő. Sőt, épp a hosszabb pihentetési idő miatt, talán épp karácsonyra lesz a legfinomabb – amikor is kiváló, különleges vendégváró italként szervírozhatjuk majd.

Amire szükség lesz:

  • 1/2 liternyi érett, fekete bodzabogyó
  • 1 liter vodka
  • 1 citrom héja
  • fahéj, szegfűszeg – opcionális
  • 1/3 csésze cukor
  • nagyobb, jól zárható üveg, befőttes üveg

Így készítsd:

  • A bodzabogyókat a szárról egyenként gondosan leszedegetjük, megmossuk.
  • A bogyókat az előzőleg alaposan tisztára mosott üvegbe helyezzük.
  • A citrom héját – mely esetében fontos, hogy fehér, keserűséget okozó rész ne kerüljön rá – szintén a bogyókhoz adjuk. Ha szeretnénk kissé fűszeresebb ízt, ekkor adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget is.
  • Az egészet felöntjük a vodkával, majd gondosan lezárjuk.
  • Sötét helyen legalább 1 hónapig, de akár 6 hónapig is pihentetjük.
  • Amikor a folyadék színe szép sötét árnyalatot vett fel, leszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot, lezárjuk és egy hétig ismét állni hagyjuk.

Ezt követően már fogyasztható is a likőr, mely szinte bármeddig eltartható.

További információk a témában – többek között arról, hogy a termést mikor érdemes szedni vagy hogy mire érdemes figyelni vele kapcsolatosan – itt olvashatók: Bodzalekvár és -bor: ha a szörp idén nem jött össze

Forrás: honest-food.net