Így készíts savanyúságot kövér porcsinból!

Számtalan felhasználási módja létezik ennek a sok helyütt előforduló növénynek.

Fogyaszthatjuk nyersen, saláták összetevőjeként, készíthetünk belőle pestot, vagy megfőzhetjük főzeléknek. Savanyúságként is kiváló, most ehhez hoztunk egy receptet.

Pickled purslane from last summer's harvest. 🌱 #purslane #pickledpurslane #canning #eatyourweeds

A post shared by Ree (@lunarfarmmaine) on

Amire szükséged lesz:

  • 1 liternyi kövér porcsin
  • 1 1/2 csésze víz
  • 1 1/2 csésze almaecet
  • 3/4 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű helyettesítő édesítő
  • 2 teáskanál só
    opcionális:
  • pár szem egész bors
  • néhány gerezd fokhagyma

Így készítsd:

  • Alaposan mosd meg a porcsint, majd szedegesd le a leveleket a szárról! Savanyúságnak az erősebb, húsosabb levelek az alkalmasabbak. (A nagyon zsengéket inkább tegyük félre, és fogyasszuk frissen.)
  • Tedd a leveleket egy tiszta befőttesüvegbe!
  • Egy megfelelő méretű lábasban tedd fel a vizet, a cukrot, a sót és a fűszereket a tűzhelyre, majd amikor forrni kezdenek, add a folyadékhoz az ecetet.
  • Ne forrald tovább, hanem önts belőle annyit a levelekre, amennyi szükséges ahhoz, hogy éppen ellepje azokat!
  • Az üveget gondosan zárd be, majd miután kihűlt, tedd hűtőbe. Hetekig is eláll így.

A kövér porcsin nem azonos a kertekből ismert porcsinrózsával. Bővebben a növényről: Roppanós kövér porcsinpecsenye 

Forrás: www.thespruce.com