Így készítsd a nyár legkülönlegesebb csemegéjét, a rózsalekvárt!

Valószínűleg a tündérek étrendjében is helyt kap.

Virágzik a rózsa, mesés illatával és színeivel elvarázsol minket. Szinte beleharapnánk… Tulajdonképpen miért is ne? Különleges csemege, rózsalekvár készülhet szépséges, sokszor szívalakú szirmaiból.

Amire szükséged lesz:

  • 2 csésze rózsaszirom – az elvirágzóban lévő rózsa szirmai is felhasználhatók
  • 2 csésze cukor vagy annak megfelelő mennyiségű édesítő
  • 3 evőkanál citromlé
  • pektin (a pektinnel úgy számoljunk, hogy 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 g-ra van szükség – ebben az esetben a rózsaszirmok és a hozzáadott víz mennyiségét vegyük alapul)
  • 1 1/2 csésze víz

Így készítsd:

A virágokról gondosan leszedegetett rózsaszirmokat alaposan megmossuk.

Sifting wild rose petals, preparing for more magical jam🌹🌹 #RosePetalJam

A post shared by MontanaFromAlaska (@mmmxoxo) on

A tisztára mosott szirmokat egy fazékba szórjuk, a vizet ráöntjük, majd az egészet felforraljuk és forrástól számítva 10 percig főzzük.

Ebben a szakaszban a szirmok nem festenek túl jól, szép színüket is elveszítik, de ne aggódj, ez így van rendjén!

Fotó: www.feastingathome.com

Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, és további 5 percig forraljuk. A készülő lekvár színe a citromlé hatására ismét élénkebb lesz.

A pektinhez kevés cukrot adunk, majd az egészet a rózsaszirmokhoz keverjük. Folyamatos kevergetés közben újabb 5 percig forraljuk.

Az elkészült lekvárt még forrón előzőleg tisztára mosott üvegekbe töltjük, a tetejüket gondosan lezárjuk.

Nagyszerű kiegészítője süteményeknek, palacsintának, fagylaltnak, de még akár önmagában is finom csemege! Sőt, különleges ajándékként is helytáll…

Forrás: feasting at home

Vélemény, hozzászólás?