Így készítsd a szőlőlekvárt, a legfinomabb őszi csemegét!

Vegyél le mindenkit a lábáról ezzel a finomsággal!

Sötétebb színű, illatos fajtából (Izabella, Ohello) a legfinomabb, de bármilyen szőlőfajta kiválóan alkalmas hozzá. Felhasználható süteményekhez, fagylaltok kiegészítőjeként, palacsintába, péksüteményeken feltétként, kiváló ínyenceknek húsok mellé tálalva, de egy-egy őszi napon önmagában is szívesen kanalazzuk.

Az elkészítése pedig – sok más gyümölcslekvárhoz képest – könnyűnek mondható, aki még soha nem próbálkozott lekvárfőzéssel, az is belevághat.

Amire szükség lesz:

  • 3 kg szőlő
  • 1 csésze víz
  • 1 1/4 csésze cukor vagy azt helyettesítő édesítő (a cukor mennyiségén természetesen a szőlő ízéhez mérten vagy egyéni ízlés szerint változtathatunk)
  • 1/4 csészényi citromlé
  • pektin (a pektinnel úgy számoljunk, hogy 1 kg gyümölcshöz nagyjából 6 g-ra van szükség)
    zárható befőttes üvegek

Így készítsd:

Mossuk meg alaposan a szőlőt, majd a szemeket szedegessük le a fürtökről.

Tegyük lábasba, öntsük rá a vizet, majd forraljuk fel.

Forrást követően alacsonyabb hőfokon időnként megkeverve tovább főzzük, nagyjából 40-45 percig. (Ha keményebb héjú szőlőfajtát választottunk ezt az időt növelhetjük 60-80 percre is.)

Főzés után érdemes kicsit krumplinyomóval megnyomkodni a szemeket, hogy a magok még könnyebben előbújjanak a szemekből. Ezt követően nagy lyukú szitán passzírozzuk át a főzetet.

Az átpasszírozott levet újra edénybe töltjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és a pektint. Forrást követően folyamatos kevergetés mellett 5 percig főzzük.

Még forrón az előzőleg gondosan elmosott és megszárított üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni.

Yep de druivenjam is heel lekker bij een kaasje. #grapejam #cheese #dessert

A post shared by Hanneke de Jonge (@culinea.nl) on

Forrás: www.seriouseats.com