Javában zajlik a túzokkakasok dürgése

Látványos a hatalmas madarak násztánca.

A nálunk honos pulykaméretű madár az egyik legnagyobb túzokféle, szárnyfesztávolsága elérheti a 2,5 métert, magassága pedig az a 100 centimétert. A kakas súlya pedig akár 18 kg is lehet.

A túzok szaporodási idejének, az úgynevezett túzokdürgésnek klasszikus időszaka az április. A hímek ilyenkor tollazatukat kibontják, fejüket hátrahajtják, torokzacskójukat felfújják, szárnyaikat pedig kifordítják, s így próbálják elnyerni a tojók tetszését.

Fotó: Kovács Attila/MTI

 

 

 

Fotó: Kovács Attila/MTI
Fotó: Kovács Attila/MTI

Az időszakban jellegzetes viselkedésükhöz hozzátartozik a riválisok megfélemlítése is.

Fotó: Kovács Attila/MTI

A túzok ezidáig két alkalommal is az év madara volt: 1986-ban, majd ezt követően 2014-ben is. A legnagyobb egybefüggő európai fészkelőhelye Magyarországon, elsősorban a Körös-Maros Nemzeti park területén, Dévaványa közelében van.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai fokozottan ügyelnek arra, hogy ebben az időszakban semmiféle emberi jelenlét ne zavarja meg a túzok nászát. A korábbi évekhez hasonlóan idén áprilisban is szerveznek túzokleseket Dévaványán. Ezekkel kapcsolatos információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: Réhelyi Látogatóközpont, tel: +36 66 483 083, +36 30 445 2409, e-mail: rehely@kmnp.hu.

Forrás: kmnp.hu és mti.hu