Kuka helyett a tányérba: együnk céklalevelet!

A zöldségnek ez a része – ugyanúgy mint a gumó – ehető, sokoldalúan felhasználható.

A vöröses erezetű levelek kissé édeskés ízűek, a cékla egyébként szokványos, kissé földes íze nem érezhető rajtuk.

Többek között kiváló alapanyag belőle salátákhoz, piték töltelékéhez, lehet húsok mellé köret, készíthetünk belőle zöldséglevet. Akár meg is tölthetjük a leveleket.

A különféle receptek alapján az látszik, hogy a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan elkészítve kiváló ételek születhetnek belőle, illetve hogy a fokhagyma jól illik hozzá. Ha nyersen szeretnénk fogyasztani (salátaként vagy például gyümölcscentrifuga segítségével zöldséglevet készítünk belőle), érdemesebb zsengébb leveleket felhasználni.

Salátákban remek kiegészítője más zöldségeknek:

#squid #lentils #puffpastry #blackpuree #beetrootleafsalad

A post shared by Maral Boujikian (@maralboujik) on

Céklalevél saláta #beetrootleaf #salad #newpotatoes

A post shared by chezJeannea (@chezjeannea) on

Vagy sajtnak és tojásnak:

Kínálhatjuk húsok, tengeri herkentyűk mellé salátaként vagy köretként:

Színtiszta egészség:

A ma oly divatos street food esetében is helytáll, de bármilyen szendvicshez adva kiváló:

Sőt, még pesto vagy tésztaszósz is lehet:

Céklát az üzletek, de még gyakran a piacok kínálatában is jellemzően levelek nélkül találunk. Akinek nincs lehetősége a kiskertben termelni ezt a nagyszerű zöldséget, leveles cékláért érdemes termelői piacokra, biozöldségeket árusító üzletekbe ellátogatnia.

További olvasnivaló a témában: 7 ok, amiért NE DOBD KI a cékla levelét