Az időjárás már nem kedvez az érésnek, azonban egy kis praktikával a zöld paradicsomok is életre kelnek.

Több megoldás is kínálkozik arra, hogy mihez kezdjünk zölden maradt paradicsomjainkkal. Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a zöld, éretlen paradicsom a krumplihoz hasonlóan szolanint tartalmaz, vagyis kerüljük a nagyobb mennyiségben nyersen történő fogyasztását.

A paradicsom utóérő, ami azt jelenti, ha még zölden le is szedjük, ha türelmesek vagyunk, magától beérik.

Azonban ha már úgy alakult, hogy valamennyi zöld paradicsomra tettünk szert, miért ne használhatnánk a megszokotthoz képest valamelyest újszerűbben, különlegesebben? Készülhet belőle savanyúság, vagy a nálunk még kevésbé ismert, de egyre inkább elterjedőben lévő csatni, mely kiváló kiegészítője például húsételeknek, halból készült fogásoknak.

Amire szükség lesz:

  • 1,5 kg paradicsom, kockára vágva
  • 3 fehér hagyma, hámozva és kockára vágva
  • 3 zöld alma, hámozva és kockára vágva
  • 1 csésze almabor ecetet
  • 225 g barna cukrot
  • ½ teáskanál cayenne bors
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • ¼ teáskanál fahéj
  • ¼ teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál só
  • zárható befőttes üvegek

Így készül:

Egy nagyobb lábasba helyezzük a paradicsomot, a hagymát, az almát és a fűszereket.

Ezeket felforraljuk, majd közepes hőfokon 1,5-2 órán át főzzük.

Üvegekbe töltjük és hűvös helyen tároljuk.

Forrás: www.lifestylefood.com.au