Nyitnak az adventi vásárok: megmutatjuk a 14 legszebbet Európában!

Budapest is a listán.

A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a ráhangolódás: séta az adventi fények között, forralt borozás a barátokkal, álmodozás a karácsonyi portékák felett. Érdemes egy hosszú hétvége keretében körbenézni a meseszép európai adventi vásárok között!

Jöjjenek a kontinens legszebbjei:

1. Salzburg

Salzburg nem csak Mozart és a muzsika városa, de a romantikus karácsonyi hangulaté is. A karácsonyi vásárt már a 15-dik századtól kezdve tartják a gyönyörű városban, a katedrális előtti téren. A kis tereken, kanyargós utcácskákon több kisebb vásár bűvöli el a látogatókat.

Időpont: november 23 – december 26.

2. Strasbourg

Strasbourg magát a „Karácsony fővárosa”-ként hirdeti, ami nem véletlen: nagyon népszerű a város adventi vására. A festői városban minden évben egy-egy ország mutatkozik be, idén Portugália kerül a karácsonyi forgatag középpontjába. A helyi borok, francia édességek, húsok és lepények kihagyhatatlanok, ha erre járunk!

Időpont: november 24 – december 30.

3. Prága

Prága gyönyörű épületei szolgálnak háttérül a két legnagyobb vásárnak (Vencel tér és Óváros tér). Apróbb vásárokat rejtenek az utcácskák, a várnegyed, és a Kampa sziget is.  A világhírű cseh sörök mellett akad itt forralt bor, grillkolbász, sőt kürtőskalács is.

Időpont: december 2 – január 6.

4. München

A Marienplatz ünnepi forgataga mindenkit magával ragad, innen lehetetlen étlen-szomjan távozni. Elképesztő háttérben zajlik Európa egyik legrégebbi adventi vására, bajor kolbásszal, forralt borral, koncertekkel, kézműves termékekkel, a város számos pontján.

Időpont: november 27 – december 24.

5. Koppenhága

A skandináv karácsony nyugodtsága vár a dán fővárosban. A fő helyszín a Tivoli Kertek, amely erre az időre téli csodaországgá változik. Lenyűgöző a régi kikötő mentén és a Kronborg reneszánsz kastélya előtt sorakozó árusok sokasága is.

Időpont: november 18 – december 31.

6. Párizs

Párizs nyüzsgő hangulata, gyönyörű fényei ideális hátteret adnak a karácsonyi vásárláshoz. A Champs Elysees mentén sorakozó árusok, műjégpályák, büfék hamisítatlan adventi hangulatot árasztanak.

Időpont:  november 23 – december 28.

7. Bologna

Előtérben a gasztronómia: a turrón nevű olasz nugát nem hiányozhat a vásárból, ahogy a csokiba mártott kandírozott gyümölcsöket is muszáj megkóstolni.

Időpont: november 20 – december 26.

8. Nürnberg

Ennek a vásárnak különleges történelmi hangulata van: van olyan manufaktúra, amely már egy évszázada jelen van az adventi forgatagban. Nem hiányozhatnak a dióból és más, aszalt termésekből készült kis figurák (Zwetschgenmannle), ahogyan a híres mézeskalács sem.

Időpont: december 1 – 24.

9. Budapest

Forralt bor, finom fogások és színvonalas, kézzel készített portékák: Budapest adventi vására régóta ismert a külföldiek előtt is. A Vörösmarty téren található fő helyszín mellett számos helyen bukkanhatunk árusokra, csodaszép fényekkel díszített utcácskákra, terekre.

Időpont: november 18 – december 30.

10. Dublin

Varázslatos hangulat, adventi díszbe öltözött pub-ok, bolhapiac hangulat vár Írország fővárosában.

This good Jew went to Temple… ✖️: @thetemplebar || #Dublin #Ireland

A post shared by Michelle Williams (@coffeeandchampagne) on

Időpont: december 7 – 10.

11. Stockholm

1903 óta tartanak adventi vásárt Stockholmban. Hóesés, forró italok, északi finomságok, kekszek, pörkölt mandula: mesekönyvbe illő karácsonyi hangulat.

Időpont: november 25 – december 17., csak hétvégeken.

12. Bécs

Egyike Európa leghíresebb adventi vásárának: elképesztő fénydíszek, illatok, óriási ajándékválaszték várja az ide látogatókat. Az egész belváros adventi díszbe öltözik, a leghíresebb és legnagyobb a Városháza előtt helyet foglaló vásár. A gyerekeket körhinta, forgó-zenélő installációk, kisvonat, pónilovaglás, műhelyek sokasága várja. A felnőttek a híres punccsal melegíthetik fel magukat.

Időpont: november 16 – december 23.

13. Manchester

A karácsonyi vásár fénybe öltözteti a várost, 300 árus kínálja az ínycsiklandó finomságokat, szépséges ajándéknak valókat.

Időpont: november 10 – december 20.

14. Berlin

A német főváros kiváló konyhával és pezsgő adventi élettel várja a látogatókat. A fő helyszínnek számító Alexanderplatz-on kap teret a legnagyobb vásár, itt fazekasok, kovácsok és üvegfúvók mutatják be portékáikat. Itt találjuk a több, mint 5000 égőből épült karácsonyi piramist is, Európa legnagyobbját.

Időpont: november 27 – december 26.

Forrás: www.standard.co.uk