A kuka helyett a tányérodra kerüljenek.

A levágott részek, megmaradt szeletkék, héjak legtöbbször a kukában (komposztálóban) végzik, mert fogalmunk sincs, mihez kezdhetnénk velük. Az élelmiszerpazarlás mára a Föld egyik legnagyobb problémája lett, lessünk el ötleteket, hogy miként lehetne tenni ellene!

1. Készíts húslevest, zöldséglevest!

Hagymahéj, fokhagymahéj, sárgarépa héj, szárzeller alja: kiválóak a leves ízesítésére. A legegyszerűbb, ha a maradékokat, héjakat egy lefagyasztható tartóban gyűjtöd, amíg nem jön össze egy levesrevaló. Ha kész a leves, vedd ki a héjakat és dobd a komposztra.

2. Használd a citromhéjat likőr ízesítéséhez.

Vodkába, brandybe, rumba is teheted, különleges zamatot ad az italoknak!

3. Tartsd meg a kelkáposzta szárát!

A legtöbben csak a leveleket használjuk a rakott kelhez, főzelékhez, pedig a szárban is értékes tápanyagok vannak. Például egy kis chilivel és fokhagymával párolhatod.

4. Egy darabka citromhéj megelőzi a barna cukor csomósodását.

Persze érdemes gyakran cserélni, hogy ne rohadjon be a héjdarab.

5. Kellemetlen szagú a szemetesed? Dobj bele citromhéjat, felfrissít, szagtalanít!

 

6. Az almahéjból finom tea készíthető.

Isteni egy kis mézzel vagy juharsziruppal!

7. A bébirépákat igazából hámozás nélkül is megeheted, de ha mégis meghámozod a répát, készíts belőle répaolajat, ami remekül használható a DIY bőrápoló krémekben.

8. Az uborkahéj elriasztja az állatokat.

A hangyák, molyok, atkák és darazsak ellen is ajánlják.

9. Hasznosítsd a brokkoli szárát, hiszen ebben is rengeteg értékes tápanyag van.

Vágd le a külső, kemény részt, és párolhatod, pürésítheted.

10. Ki ne dobd a céklalevet!

Párolhatod, készítheted úgy, mint a mángoldot.

11. Miután levágtad az ananász tetejét, ne dobd a kukába, egy új növényt növeszthetsz belőle.

Fotó: Pinterest

12. A hagymahéj nagyszerű természetes festőszer – a húsvéti tojásokhoz például ideális!

13. A római saláta közepéből újra leveleket tudsz hajtatni.

Fotó: Doreen G. Howard

14. A krumpli héja állítólag kiváló természetes gyógyszer a szemölcsökre.

15. A maradék gyümölcshús, gyümölcsdarab rosttal és vitaminnal gazdagítja a smoothie-t, joghurtot, kását.

16. Maradt még paradicsomszelet, levágott darabka?

Használd fel paradicsomszószhoz!

17. Tegyél citromhéjat az ecetbe.

Az ízesített ecet kiválóan használható salátákhoz!

Forrás: www.care2.com