10 bizarr, múltbéli ‘gyógymód’ a klimaxra

Akit túlságosan megviselt a menopauza, még diliházba is kerülhetett.

Ma már szerencsére tudjuk, hogy a menopauza a női lét természetes velejárója. Nem volt ez mindig így, pár száz évvel ezelőtt igen bizarr és rémes „kezeléseket”, „gyógymódokat” találtak ki a „betegség” gyógyítására.

Nézzük a korabeli praktikákat!

1. Ópium és gyógynövényes kúrák

Az 1800-as években elterjedt volt különböző gyógynövényekkel orvosolni a menstruációs problémákat. A nadragulya, a kender vagy az ópiátok (nem éppen szelíd) használata jellemző volt a klimaxos tüneteknél is.

2. Por petefészekből

Az 1890-es években egy ízesített por terjedt el, amit bizarr módon a tehenek petefészkéből készítettek. Ez volt az első olyan, állatoktól származó anyag, amit a klimax kezelésénél bevetettek.

Fotó: Wikimedia Commons

3. Heréből készült kivonat

Ugyanebben az időben (1890-es évek) egy heréből készült italféleség is dívott.

Fotó: Wikimedia Commons

4. Beöntés és köpölyözés

Az 1800-as évek végén olyan középkori módszereket használtak, mint a köpölyözés, beöntés, öblítés.

Fotó: Wikimedia Commons

5. Vegetarianizmus

Egy Samuel Ashwell nevű nőgyógyász volt az első, aki nem betegségként tekintett a menopauzára, és ezt 1844-ben meg is fogalmazta. Ugyancsak ő volt, aki vegetáriánus étrendet és az alkoholtól való tartózkodást javasolta az időszak könnyebb átvészelésére.

Fotó: Flickr / David Amsler

6. Az „elromlott” petefészek eltüntetése

Egy skót sebész, bizonyos John Lizars, 1825 és 1854 között 200 petefészket távolított el nőkből, mivel úgy vélte, „elromlottak” ezek a szervek, ezért mutatják a nők a menopauza tüneteit. Az elképzelés szerint a „tönkrement, kiszáradt” petefészek zavarja össze a hölgyek elméjét és testét. Mondanunk sem kell, hogy a beavatkozást a nők közel fele nem élte túl.

Fotó: Flickr / Internet Archive Book Images

7. Szénsavas üdítők

Az 1800-as évek közepén a szénsavas üdítőket az étkezések előtt szervírozták, annak érdekében, hogy a menopauza tüneteit csökkentsék.

Fotó: flickr / lynx81

8. Hüvelyi injekciók

Még a XIX. század közepén is használatban volt az a cseppet sem veszélytelen keverék, amely acetátot, ólomot, morfint és klórt fecskendezett a hüvelybe.

Fotó: Wikimedia Commons

9. Elszigetelés

A viktoriánus korban úgy vélték, hogy a menopauzán keresztülmenő nőket jobb szeparálni. Sőt, adott esetben még a bolondokházába is bezárták őket, mondván, hogy „klimaxos őrületben” szenvednek.

Fotó: Wikimedia Commons

10. Sebészeti beavatkozás

Az 1800-as évek végén Isaac Baker Brown állt elő a sokkoló ötlettel: sebészeti úton távolítsák el a nők csiklóját, hogy leverjék a fura hangulatát, különös tüneteit. Az egyetlen szerencse az volt, hogy időközben az érzéstelenítést is feltalálták.

Fotó: Wikimedia Commons

Forrás: Little Things