Ha inkább a nyugodt éjszakára szavazol, este már ne fogyassz belőlük!

1. Alkohol

A lista első tagja ugyan nem étel, hanem ital, de muszáj róla említést tennünk. Széles körben elterjedt a nézet, hogy az alkohol álmosít, ezért fogyasztani ajánlatos egy-két decit este.  Való igaz, hogy álmosít, de az alvást magát nyugtalanná teheti. Tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás az REM fázis idejét csökkenti – pedig ebben a szakaszban álmodunk és regenerálódunk.

2. Hüvelyesek

A hüvelyesek, mint a bab vagy a borsó, értékes fehérjéket, rostokat és más tápanyagokat tartalmaznak. Télen is fontos táplálékok, csak nem éppen a lefekvés előtt. Ugyanis emésztésük több ideig tart, emiatt az éjszakai nyugalmat erősen zavarja az alvás előtt elfogyasztott chilis bab vagy borsófőzelék.

3. Keresztesvirágú zöldségfélék

Brokkoli, kelbimbó, káposzták, karfiol és rokonaik: ezeket a rostokban gazdag növényeket építsd be az étrendedbe, csak ne este 6 óra után! Hacsak nem szeretnéd, hogy a hosszú emésztési folyamatot ébren töltsd. A keresztesvirágúak emészthetetlen cukrokat is tartalmaznak, így a puffadás, szélgörcsök garantáltak.

4. Cukorkák

Nem az a baj, ha valaki édesszájú. Azonban túl sok cukorka az éjszaka előtt a legrövidebb út egy forgolódós, hánykolódós „alvás”-hoz. A cukorka főként finomítatlan cukrot tartalmaz, amelyik hatalmas ingadozásokat eredményezhet a vércukorszintedben, ami nyugtalan pihenéshez vezet.

5. Zeller (szárzeller)

Talán nem szükséges hosszan magyarázni, hogy miért ne fogyasszunk vízhajtókat lefekvés előtt, hacsak nem szeretnénk éjjel szaladni a WC-re. A zeller például 94%-ban vízből áll, úgyhogy remekül kiveri az álmot a szemünkből, amennyiben elrágcsálunk egy adagot este.

6. Tejtermékek

A tejtermékekre mindenki máshogyan reagál, de igen sokan érzékenyek, nekik biztosan nem tesz jót a lefekvés előtti fagyi, tej vagy éppen sajt falatozása. Puffadás, görcsölés, hasfájás kísérheti ezt a lakomát, a nyugodt alvás csak álom marad.

7. Étcsoki

Pár kocka csoki jól eshet az étkezés végén, de vacsora utána már lehetőleg hagyjuk. A kakaóbab, amelyikből a sötét, keserű csoki készül, természetes koffeint tartalmaz, amit ugye éppen akkor fogyasztunk, amikor ébren akarunk maradni.

8. Feldolgozott húsfélék

Szalámi, sonka, felvágottak: ezeket az ételeket is kerüld már késő este! A feldolgozott húsfélék nagyobb mennyiségben tartalmaznak tiramin aminosavat, ami olyan jeleket ad az agynak, ami a testünket cselekvésre ösztönzi.

9. Fűszeres ételek

Nem csak az ízlelőbimbóidat pezsdíti fel egy jó kis currys csirke vagy fűszeres szósz, de téged is fel fog. Ez pedig alvás előtt nem éppen örvendetes.

10. Paradicsom

Meglepő lehet a paradicsom jelenléte ezen a listán: azonban a piros zöldség a feldolgozott húsokhoz hasonlóan magas tiramin tartalmú. A padlizsán, a szójaszósz, a kék sajtok és a vörösborok is sokat tartalmaznak ebből az aminosavból.