Ideje körbenézni a konyhában, spájzban.

Teljesen időben vagyunk, ha most szeretnénk nekikezdeni a palántázásának, pár hét múlva, amikor már kinn tombolni fog a tavasz, nekünk is életerős kis növénykéink lesznek, kiültetésre várakozva. Akit a kiadások tartanak vissza a saját zöldségek-virágok nevelésétől, annak azt ajánljuk, tegyen egy kört a lakásban, a palántázáshoz például rengeteg minden újrahasznosítható, számtalan DIY tartó készíthető.

Lássuk néhány remek ötletet!

1.Tojáshéjak

Ne dobd el a tojáshéjakat, ha sütsz – inkább tegyél beléjük egy kis földet! A tojáshéjból még kalciumhoz is jutnak a kis palánták, és mivel jól lebomlik, a palánta benn hagyva is kiültethető.

Fotó: Squawk Fox

2. Tejfölös és joghurtospoharak

Csak azért, mert eldobható, még nem kell, hogy feltétlenül a hulladékban végezze. Ezek a kis poharak ideálisak újrahasznosításhoz, például remekül alkalmazhatóak a palántanevelés során is. Ajánlatos használt zaccot is tenni bele, amit később a kertben is kiszórunk – nem csak komposzt, de állítólag a macskákat is távol tartja.

Fotó: Surf and Sunshine

3. Fél citrom vagy narancs

Fúrj egy lukat a kifacsart citrusféle héjának aljába, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni, majd töltsd meg földdel. Amikor a növény már megerősödött, az egészet ki tudott ültetni, hiszen a héj le fog bomlani, ráadásul még tápanyaggal is ellátja a területet.

Fotó: My Roman Apartment

4. WC papír gurigák

Ha olyan jól sikerül a palántázás, hogy már nem tudod, hova tedd a növénykéket, akkor egyszerűen egy csomagolóval tekerd körbe a WC papír gurigát, és ajándékozd el!

Fotó: homework

5. Fagyitölcsér

Hajlamos vagy nyáron tonnaszámra enni a fagyit, de csak most vetted észre, hogy a tölcsérekből még maradt jó pár? Lehet, hogy megszáradtak már az elmúlt hónapokban, de így is tökéletesek lesznek lebomló palántanevelőként.

Fotó: Design Mom

6. Újságpapír

Nem festett, nem színes újságpapírból nagyobb tejfölös doboz segítségével alakíthatjuk ki a cserépformát.

Fotó: Cottage Hill

7. Jégkockatartó

Ki ugyan nem ültetheted, de évenként újra használhatod a palántanevelésre átalakított jégkockatartódat. Elég olcsó beszerezni, és csak egy is lukat kell fúrni az aljába, hogy kertészkedős célra foghassuk.

Fotó: Mr Brown Thumb

8. Tojástartók

A tojástartók csak gyűlnek, gyűlnek a sarokban? Remek, ezekben ugyanis nagyszerűen nekikezdhetsz a magvetésnek. Később könnyen, kiszedés nélkül ki tudod ültetni a palántákat, feltéve, ha kartonból készült tojástartót használsz.

Fotó: The Soft Landing

9. Ásványvizes palackok

Hasznosítsd a műanyag ásványvizes palackokat, mint önmagukat öntöző palántanevelőket, minimális munkával.

Fotó: Seattle Sundries

10. Tejeskannák

A nagy műanyag tejesdobozokat vágd félbe, töltsd meg földdel, és ne felejts el lukat fúrni a doboz aljára. Ha a kanna tetejét is rárakod, akkor egy mini-üvegházat kapsz, így már tél végén nekikezdhetsz a palántanevelésnek.

Fotó: Garden Gates

Ügyes kezű barkácsolók akár többszintes palántanevelő állványt is összedobhatnak, ahol rengeteg növény növekedhet kis helyen.

Fotó: Leaves n Bloom

Forrás: www.countryliving.com