100 felett a befogott vaddisznók száma a Pilisi Parkerdőben

A lakosság segítségét is kérik.

Budapest környék tele van erdőkkel, ahol természetesen vadállatok is élnek. Azt sokan hallják, amikor egy-egy vaddisznó betéved a városba, de arról már kevesebben tudnak, hogy hatékonyan működik a Pilisi Parkerdő Zrt. vaddisznó befogási programja. Pár napja újabb 5 állatot fogtak így be, ezzel pedig már 100 fölé emelkedett az elmúlt egy év alatt sikeresen befogott állatok száma.

Az erdőgazdaság által alkalmazott, állatorvosok közreműködésével kidolgozott módszerrel biztonságosan és hatékonyan csökkenthető a vaddisznók létszáma. Az így befogott állatokat távolabbi erdőségekbe szállítják. A befogás kutatási célokat is szolgál, hiszen több állatot nyomkövetővel is elláttak, ennek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása.

A befogás időszaka nyár végén kezdődik, télen könnyebb csapdázni az állatokat. A csalétekkel ellátott befogókat naponta ellenőrzik, hogy az esetleges bennrekedt állatokat mielőbb el tudják szállítani. Legtöbbször az önálló életet kezdő fiatal állatokat fogják be, egyszerre jellemzően 2-10 egyedet, akiket olyan távolságra szállítanak a lakott területtől, ahonnan már nem térnek vissza a főváros közelébe.

Fotó: www.parkerdo.hu

A szakemberek kérik a lakosság segítségét is a sikeres programhoz! Sajnos többször előfordul, hogy ismeretlenek megrongálják a csapdákat, vagy becsukják az ajtót, így több heti előkészítő munkát tesznek tönkre. Komoly nehézséget jelent még a felelőtlen kutyatartás is, a póráz nélkül szabadon engedett kutyák gyorsan megtalálják a befogóban lévő vaddisznókat, és támadásukkal, ugatásukkal komoly stresszt okoznak a vadaknak.

Ezért, ha a főváros környéki erdőkben 9-10 négyzetméteres, 1 méter magas ketrecet találunk, aminek a környékén többnyire kukoricát szórtak a földre, akkor kerüljük el a helyszínt, hogy ne riasszuk el az állatokat. A kutyákat pedig az erdőterületen minden esetben pórázon sétáltassuk – kérik a szakemberek!

Forrás: www.parkerdo.hu