13 fűszernövény, amely távol tartja a szúnyogokat, legyeket, egyéb kellemetlen rovarokat

Természetes űzőszerek.

Legyek a házban, szúnyogok a kertben: a nyárnak bizony árnyoldalai is vannak. Nem csak légycsapóval és szúnyogriasztó kemikáliákkal harcolhatunk ellenük, de kellemes illatú fűszernövényekkel is, amelyek később a tányérunkon landolhatnak. Érdemes belőlük kisebb-nagyobb területeket beültetni a kertben, és az ablakpárkányba is sorakoztathatjuk a cserepeket.

Nézzük, mely fűszernövények bizonyultak eddig a tapasztalatok szerint hatásosnak!

Bazsalikom

Elűzi a házilegyeket és szúnyogokat, ezért érdemes a bejárati ajtó közelébe és beltérre pl. a konyhaablakba is ültetni belőle. Salátákban, tésztákban is finom, de egyes zöldségek pl. paradicsom, paprika ízét is kiemeli.

Levendula

Elűzi a legyeket, szúnyogokat és molyokat. Nem véletlenül használják régóta a kis levendulás tasakokat ruhásszekrényben, amelyek még kellemes illattal is elárasztják a lakást. Nehéz elképzelni, hogy ezt a finom illatot a rovarok nem kedvelik, de így van. Helyezzünk el csokrocskákat a lakásban, hogy távol tartsuk a kellemetlen látogatókat. A kert napos részére és a bejárat köré élő növényt is érdemes ültetnünk.

Indiai citromfű

Elűzi a szúnyogokat. Magas illóolajtartalmú növény, amelyet citromos fűszerciroknak is neveznek, és nem azonos a citromfűként ismert növénnyel! Egyébként a növényt a konyhában is kedvelik, ezért érdemes termeszteni napos helyen, jó vízáteresztő talajban. Törékeny, keskeny leveleit csirke és sertésételekben, levesekben, salátaöntetekben használják az ázsiai konyhában.

Fotó: flickr/Iqbal Osman

Citromillatú kakukkfű

Távol tartja a szúnyogokat. Alkalmazkodik a száraz körülményekhez, a soványabb, sziklás talajhoz is, napos helyen burjánzik a kertben, érdemes ültetni belőle. Maga a növény nem űzi el a szúnyogokat, ahhoz a leveleit össze kell zúzni. Elég levágni néhány ágacskát, és összedörzsölni a kezeink között.

Fotó: flickr/Andrea_44

Menta

Elűzi a szúnyogokat. Agresszíven terjedhet a kertben, érdemes inkább cserépbe, dézsába ültetni, ha kordában akarjuk tartani. Állítólag a mulcsként felvágott menta jó hatású a brokkolira, káposztafélékre – terítsünk a tövükhöz belőle. Az egész növény aromás, illatos, illóolajban gazdag. A menta kivonatát ajánlatos almaecettel és olcsó vodkával elkeverni – hatékony szúnyogűző spray készíthető belőle.

Rozmaring

Elűzi a szúnyogokat és számos más rovart is, amelyek a zöldségtermést veszélyeztetik.  Termeszthetjük a kertben, akár az ablakpárkányban is, maga a növény, és levágott részecskéi is jó rovarűzők. Egyszerű sprayt készíthetünk, ha 1 liternyi szárított rozmaringot 1 liter vízben felforralunk 20-30 percig, majd átszűrjük a folyadékot és további 1 liter hideg vizet adunk hozzá. A kapott oldatot lefedve, hűtőben tárolhatjuk.

Egyéb fűszerek is segíthetnek a tücskök-bogarak távoltartásában:

  • Babérlevél: elűzi a legyeket.
  • Snidling: elűzi a sárgarépalegyet, a  japán cserebogarat a levéltetveket.
  • Kapor: elűzi a levéltetveket, takácsatkákat, az U betűs aranybaglyot és a paradicsomhernyót.
  • Édeskömény: elűzi a levéltetveket, csigákat és meztelencsigákat.
  • Citromfű: elűzi a szúnyogokat.
  • Petrezselyem: elűzi a spárgabogarat.
  • Kakukkfű: elűzi a liszteskét, a paradicsomhernyót, a kis káposztalegyet és a gyapottok bagolylepkét.

Forrás: www.mnn.com