A szerencsések a vízparton, a többiek a zsúfolt, forró városban, irodában vészelik át a kánikulát.

Utóbbiaknak igazi kihívás lehet túlélni a tikkasztó napokat. Ha nem szeretnénk egész nap kókadozni, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat!

1. Együnk kis adagokat és gyakrabban. Minél jobban tele van a tányérunk, annál több metabolikus hőt termel a testünk az étel feldolgozásához. Kerüljük a nagy fehérjetartalmú ételeket, amelyek szintén növelik a hőtermelést.

2. Tegyük a csuklónkat hideg víz alá pár óránként, 5 másodpercre. Ezáltal az ezen a területen áthaladó fő eret hűtjük, ami segít lehűteni a vérünket.

3. Fogyasszunk fűszeres ételeket! Lehet, hogy ez az utolsó dolog, amire gondolunk a kánikulában, de a chilli vagy a curry serkenti a hőreceptorok működését a szájban, fokozza a keringést, izzadást okoz, ami végső soron segít a testünket lehűteni.

4. Vegyünk egy langyos fürdőt vagy zuhanyt, a testhőmérsékletünknél némileg hidegebbet, ez különösen a lefekvés előtt tesz jót. Lehet, hogy egy hideg zuhany frissítőbbnek tűnik, de azt követően a testünk épphogy hőt fog termelni, az elvesztett hő pótlására.

5. Ha tudunk, húzódjunk az alagsorba, pincébe, a nap legmelegebb óráiban. Ezek a helyek általában 10-15 fokkal hűvösebbek, mint a ház többi része, különösen a tetőtér, ahol elviselhetetlen lehet a forróság.

6. Viseljünk könnyű, jól szellőző, világos színű pamutruhákat! A meleg megreked a műszálas holmikban, a pamut viszont felszívja az izzadságot, a párolgás pedig segít komfortosabban érezni magunkat. A világos színek visszaverik a napsugarakat.

7. Amikor nem vagyunk otthon, húzzuk be a sötétítő függönyöket, hogy addig se melegedjen fel a lakás!

8. Lehet, hogy megkívánunk egy korsó hideg sört vagy fröccsöt, azonban jobb, ha nem fogyasztunk alkoholt, mert az dehidratálja a szervezetünket. Sokkal jobban járunk, ha tiszta vizet, ásványvizet vagy limonádét iszunk. Kerüljük a koffeintartalmú italokat is, a kávét és a kólát is, ezek ugyanis növelik a szervezet metabolikus hőtermelését.

Limonádé

9. A nehéz, zsíros testápolókat kerüljük, könnyen felszívódó krémeket használjunk reggel és este, ez segít a testhőmérsékletünket csökkenteni.

10. Vegyünk fel lassabb ritmust és kerüljük a megerőltető tevékenységeket, amelyek serkentik a szervezetünket és emelik annak hőmérsékletét. Ha mindenképpen sportolni szeretnénk, lehetőleg reggel 7 óra előtt tegyük.

11. Szerezzünk jégzselé tasakot! Általában gyógyszertárakban kapható, migrénesek számára gyártott kis párnácska, de nagy melegben akkor is jól jön, ha nem fáj a fejünk, csak egy kicsit szeretnénk lehűteni magunkat.

12. Igyunk krizantém teát! Úgy tartják, hogy nagyon jól hűsít, Ázsiában gyakran fogyasztják ezt a teát. Hasonlóan jó hatású a mentatea is!

13. Pamut- vagy tollpárnát használjuk, a műszálas anyagok itt is jobban tartják a hőt.

14. Szereljünk fel légkondit, vagy legalább béreljünk egy készületéket. A szoba vagy az iroda sarkába helyezve gyorsan lehűtik a helységet.

Strand

15. Ha strandolós napot tervezünk, vagy sokat kell a napon lennünk, előre behűthetünk nagy lepedőket, kendőket. Lehet, hogy viccesen hangzik, de remekül hűtenek egy ideig.

16. Nagyon jó, ha nem használunk paplant, csak egy lepedőt, amit szintén behűthetünk előre a hűtőben. Gyorsan lehűti a testhőmérsékletünket, ami segít az elalvásban.

17. Üljünk le, hunyjuk be a szemünket és gondoljunk egy havas tájra. A tudósok szerint erre a vizionálásra reagál a testünk, és csökkenti a hőmérsékletét.