…. úgy van, a harcsa nyerte a szavazást!

Ahogy évek óta mindig, ezúttal is a lakosság dönthetett az Év haláról, és most is három “őshonos jelölt” közül lehetett választani. A harcsa a szavazatok csaknem felével nyerte meg a versenyt, mögötte végzett a paduc, a halványfoltú küllő pedig a harmadik helyen zárt.

harcsa-1Fotó: Harka Ákos

Mióta a vizák eltűntek a vizekből, Magyarország legnagyobb hala a harcsa. Már a gyerekek is megismerik a nagy bajuszáról, a háziasszonyok pedig szálkamentes, ízletes húsa miatt kedvelik.

A harcsa hosszú életű, és élete végéig növekszik. Manapság ugyan már a 100 kg feletti harcsa is különlegesnek számít, de voltak idők, amikor akár kétmázsás példányok is horogra akadtak. A lassú folyókban és állóvizeket kedveli, az apró halivadéktól a kiskacsáig terjed tápláléka. Júniusban lerakott ikráit főleg a fűzfák bojtos gyökerein, vagy az árvíz alá került bokrokon találjuk. Érdekesség, hogy az ikrákat a hím őrzi és védi. A faj mesterséges szaporítási módszere igazi hungarikum, amit napjainkra más országok is átvettek. Az üzembiztos technológia lehetővé teszi a tógazdasági és a medencés áruharcsa-termeléshez szükséges ivadék előállítását.

harcsa-2Fotó: Dieter Florian/Wikimedia Commons

Még többet a harcsáról és egyéb halakról a Magyar Haltani Társaság honlapján olvashatunk: www.haltanitarsasag.hu