Ideje megismerni ezt a ragadozó pontyfélét.

A domolykót és a kövicsíkot utasította maga mögé a balin a Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson, és így a szavazatok 38 százalékát elnyerve viselheti 2018-ban az Év hala címet.

A balin (Leuciscus aspius) a pontyfélék családjába tartozik, és rokonainak többségével ellentétben ragadozó faj. Teste megnyúlt, oldalról lapított. Látása igen jó, érzékszervei fejlettek. Pikkelyei aprók, az alsó úszók gyakran már a fiataloknál is rózsaszínűek, az idősebbeknél pedig kifejezetten vörhenyesek. Nagy növésű hal, jól fejlett példányainak hossza akár még az egy métert is elérheti.

Fotó: Karelj/Wikimedia Commons

A balin rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a környezetében bekövetkező változásokra, ennek ellenére szinte egész Európában megtalálható, hazánk területén őshonosnak tekintjük.

Fotó: Sallai Zoltán/haltanitarsasag.hu

Elsősorban a nagyobb folyóvizek lakója, ahol a márnazónától egészen a torkolatig megtalálható. Magányosan vagy néhány fős csapatokban keresi táplálékát, amely az első időkben planktonszervezetekből és apró gerinctelen állatokból áll, majd áttér a halfogyasztásra. Nyíltvízi ragadozó lévén legfontosabb zsákmánya az ugyanott csapatosan élő küsz. A sporthorgászok körében népszerű, mert mohón veti magát a zsákmányra, ugyanakkor tanulékony faj, így horgászata a forgalmasabb horgászvizekben nem egyszerű.

Forrás: erdeiprogramok.hu