Töltsünk el egy remek napot a város szélén!

Remeteszőlős, ez a fiatal, dinamikusan fejlődő település tényleg egy kőhajtásnyira van a várostól. Érdemes felkeresni, mert a gyönyörű természeti környezetben fekvő község 3 fantasztikus látnivalóval vár minket!

1. Mezítlábas ösvény

A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének közreműködésével avatták fel júniusban, Remeteszőlős központjában az új, 12 állomásból álló tanösvényt. A Mezítlábas ösvény több burkolattípussal (pl. kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok), a természetgyógyászat erejével pezsdíti fel a talp vérkeringését. Ráadásul mozgásfejlesztő gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget ad, a közelben lévő fűszerkertnek köszönhetően pedig még a szaglásunkat is próbára teszi. Nem csak a gyerekeknek, a felnőtteknek is páratlan élmény, húzzuk le a cipőnket és bátran próbáljuk ki! A kivitelezők természetesen az ideérkező biciklisekről sem feledkeztek meg: egy tölgyrönkből kifaragott, különleges kerékpártárolót is elhelyeztek a parkban, amely a Pilisi Parkerdő területéről érkezett a helyszínre.

Mezítlába stanösvényFotó: http://www.greenfo.hu/

Mezítlábas tanösvényFotó: http://www.parkerdo.hu/

2. Beszélő telefonfülke

2013 áprilisában, az Örkény István születésének százéves évfordulója kapcsán megrendezett egyéves programsorozat zárásaként a remeteszőlősi Polgármesteri Hivatal mellett felállítottak egy telefonfülkét az író emlékére. Az egyedülálló fülke ajtaján Örkény életnagyságú portréja, egyik oldalán az életrajza, a másik oldalán pedig a Ballada a költészet hatalmáról című novellájának szövege látható. A fülkében található telefon kagylójának felemelésekor működésbe lép egy lejátszó egység, amely Örkény tizenöt egypercesének egyikét játssza le ismert színészek tolmácsolásában.

TelefonfülkeFotó: http://koltogeto.blog.hu/

3. Remete-szurdok

A Remete-hegy és a 373 méter magas Hosszú-Erdő-hegy által közrefogott Remete-szurdok a környék kedvelt kirándulóhelye. A festői szurdokvölgyet mindkét irányból dachsteini mészkőből álló hegyvonulatok kísérik, melyekben rengeteg barlang és más karsztos formáció fedezhető fel. Az itteni barlangokban – melyek olyan, nemegyszer beszédes neveket viselnek, mint Remete-barlang, Kőfülke, Hamispénzverő-barlang, Eltömődött-barlang, Felszakadt-barlang, Hétlyuk-zsomboly, Nyolcadik-lyuk, stb. – bőséges őskori leletet tártak fel a kutatók, egyebek közt pattintott kőeszközöket, több mint két tucatnyi őskori állatfaj maradványait és őskori (Neander-völgyi) emberektől származó csontokat és kincsleleteket. A völgy nyugati részén egy különleges fa él: a hegyi szil és a mezei szil természetes hibridje, a holland szil. Ez az ország egyetlen holland szil példánya!

Remete-szurdokFotó: http://gulyasattila.hu/

Remete-szurdokFotó: http://mapio.net/