Három helyszín, ahol a filmek és tévéműsorok rajongói mindent megtudhatnak, amit valaha is meg akartak kérdezni.

Remek családi programokat ajánlunk, indulhatunk?

1. Ózd, Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

Az ország keleti részén átadott vadonatúj létesítmény a több, mint 150 éves múlttal rendelkező kohászati üzem területén valósult meg, mintegy 7000 négyzetméteren. A legkorszerűbb technika segítségével mutatja be a magyar filmtörténet mellett a lengyel, cseh és szlovák alkotások hátterét is. Az egykori ózdi Fúvógépház épületében létrehozott interaktív kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a magyar és kelet-európai filmtörténet meghatározó tematikai műfajaival, és egyben lehetőségük nyílik arra, hogy az általuk kiválasztott filmtörténeti korszakra jellemző film egy-egy részletét újraforgassák, eljátsszák.

Ózd

A területen oktatási, kutatási, módszertani központ is épült, amelyek egyebek mellett digitális tanórák készítéséhez nyújt segítséget mind a tanároknak, mind a diákoknak. Komoly filmes adatbázissal kívánják az ország minden iskolájának munkáját segíteni. A létesítmény alkalmas lesz olyan OKJ-s képzésekhez is, amelyek távmunkára adnak majd képesítést.

Honlap: www.nfe.hu

2. Korda Filmstúdió, Etyek

A Budapesttől nem messze álló stúdióban hatalmas élmény az interaktív kiállítás végigjárása, ahol magunk is kipróbálhatjuk a filmes képi és hangtrükköket (tudod például, hogy hogy “készülnek” az óriások vagy egy seregnyi ló dobogása?). Belekóstolhatunk a filmkészítés varázslatos világába, a filmötlettől egészen a megvalósításig. Közép-Kelet Európa első látványfilm stúdiójában megismerhetjük a díszletkészítés folyamatát, és kipróbálhatunk néhány világhírű díszletet is.

Etyek

Bepillanthatunk oda, ahol még a kamerák sem lehettek jelen. A stúdiótúra mellett időszakonként különleges, egyedi helyszíneket nyitnak meg a látogatók előtt. Nyáron a gyerekeket filmes táborok és fergeteges pizsamapartik várják.

Honlap: kordafilmpark.hu

3. MTVA Látogatóközpont, Budapest

A Budapest III. kerületében működő MTVA Látogatóközpontban a tévéműsorok titkai tárulnak fel előttünk. Az adásokból és tévéfilmekből ismerős helyszínek, díszletek, berendezés várja az érdeklődőket. A tárlatvezetés során kedves emlékek elevenednek meg, és találkozhatunk a legendás Süsüvel és Mazsolával is. Az épületben rádió- és televíziótörténeti kiállítás is várja a látogatókat.

MTVA

Honlap: http://www.mtva.hu/hu/mtva-latogatokoezpont