Hova tűnt a hermelin?

Leonardo da Vinci alighanem az egyik valaha élt legnagyobb művész, de ezen felül az egyik legrejtélyesebb is. Mona Lisa legendás mosolyán túl, a festményein elrejtett számos kis részlet foglalkoztatja a tudósokat és a műkedvelőket egyaránt. Nem tudni, hogy jelek, titkos üzenetek, netán hibák csúsztak-e a vászonra, de a meglepő apróságok sok fejtörést okoznak a szakértőknek.

4 rejtélyt mutatunk!

1. Salvator Mundi

Közelebbről szemügyre véve a festményt láthatjuk, hogy Jézus egy átlátszó gömböt tart a kezében. Viszont Leonardónak, aki az optikai jelenségeket is sokat tanulmányozta, tudnia kellett, hogy a háttér nem jelenhet meg ily módon. A kristálygömb mögött látszódó résznek nagyobbnak és kiemelkedőbbnek kellene lennie. Vajon miért ábrázolta a festő mégis így?

2. Az utolsó vacsora

Hogyan hasonlíthat ilyen döbbenetesen egymásra Jézus és Júdás?

Nos, a legenda szerint ugyanaz az ember állt modellt a két alaknak. Állítólag da Vinci egy templomi kórista alapján festette meg Jézust, de sehogy sem talált modellt Júdásra. Végül egy árokban fekvő részeg ember képében mégis rábukkant a megfelelő alakra és lefestette. Amikor az kijózanodott, akkor mesélte el, hogy ismeri a képet, mivel 3 éve már modellt állt hozzá, mint Jézus.

A kép másik érdekessége a Júdás mellett fekvő felborult sótartó. Ez szimbolikusan arra is utalhat, hogy a kiömlött só bajt jelent, hiszen tudjuk, hogy az egybegyűltek egyike elárulja Jézust.

3. Isabelle d’Este portréja

2015-ben találták meg Svájcban ezt az évszázadok óta elveszettnek hitt festményt, amelyet szintén Leonardónak tulajdonítanak. Bár a szakértők közül van, aki csak primitív utánzatnak tartja a művet, az bizonyos, hogy a márkinét Leonardo lerajzolta, és festményt is rendeltek tőle – nem lenne kizárt, hogy ez az, főként ha Mona Lisa rejtélyes mosolyára hasonlító arckifejezést is figyelembe vesszük.

4. Hölgy hermelinnel

Leonardo egyik legismertebb festményét nemrégiben tüzetes vizsgálatok alá vették, új módszerekkel, eljárásokkal tanulmányozták a képet. Ennek során derült ki, hogy több változat is lapul a mostani alatt, így például a hermelin sem szerepelt mindig a képen. Legalább 2 korábbi változatot találtak a kutatók a jelenlegi réteg alatt. Úgy tűnik, hogy az elsőn nem volt hermelin, és a másodikon is egy másik állatka szerepelt.

Forrás: brightside.me