4000 papagájról gondoskodik egy indiai férfi minden nap

Szülői feladatok.

Joseph Sekar fényképezőgép szervize az indiai Csennai városában teljesen átlagosnak tűnik. Az üzlet teteje azonban csupa szín! Hosszú lócákon, deszkákon milliónyi élénkzöld madár csipeget, beborítva az egész tetőt.

A gépek szerelése csak kis részét teszi ki a férfi napjainak, az ideje nagyobb részében ugyanis a madarairól gondoskodik.

Az amatőr természetrajongó minden reggel fél 5-kor kel, rizst főz, az ételt szorgalmasan kiteríti a szárnyasoknak, akik pontban 6 órakor érkezek. Az évek alatt Sekar a madarak pótapjává vált.

A történet 2004-ben, a cunami idején.indult. Az áradások alatt több ezer madár sodródott, vergődött India-szerte, egyesek Csennaiba is eljutottak, ebben a városban korábban alig lehetett papagájjal találkozni. Miután Saker észrevett két piros csőrű madarat az üzlet előtt, adott nekik némi rizst. A legnagyobb meglepetésére a madarak másnap már cimboráikkal tértek vissza némi ennivalóért. A kettő tíz másikat hozott és így tovább. Hamarosan több százan nyüzsögtek a portán.

Manapság Sekar már mintegy 4 ezer papagájra főz meg 60 kg rizst reggelente. A férfi a jövedelme 40%-át a madarak élelmére költi. Ugyanakkor sérült szárnyasokról is gondoskodik, menedéket nyújt számukra, gyógyszerekkel látja el őket.

Sekar erőfeszítéseit nem csak a gyönyörű madarak értékelik. Számos helyi hálás neki, amiért egyfajta városi menedéket varázsol a településre.

Sekar saját bevallása szerint felelősséget érez a papagájok iránt. Úgy gondol magára, mint a madarak „apjára”, akinek az a feladata, hogy gondoskodjon róluk.

„Az a motivációm, hogy minden élőlényt szeretek, a madarakat is.” – mondja. Nem éppen ezektől a dolgoktól lesz jobb hely a világ?

Forrás: www.goodnet.org, kiemelt kép: www.hindustantimes.com/R. Senthil Kumar/PTI