Nem kell, hogy nyomot hagyjon a tél!

Télen a legtöbb ember bőre kiszárad, az érzékenyebbeké csúnyán be is repedezik. Különösen az arc és a kéz bőre szenvedhet látványosan, mivel ezek a felületek lóghatnak ki leginkább a ruhák alól. Nem a krémezés jelenti az egyetlen megoldást, nem árt több oldalról megakadályozni a kiszáradást!

DIY ötletek a túléléshez

1. Belülről kezd!

Fotó: QUINN DOMBROWSKI/FLICKR

Bizonyára sokszor hallottad már, hogy a bőr a testünk legnagyobb szerve, hatalmas felületen véd bennünket. Nem csak a külvilág hat rá, hanem az is, hogy mit eszünk vagy nem eszünk. Amennyiben vitaminban és ásványi anyagokban szegény a táplálkozásunk, akkor bizony szárazzá, repedezetté válhat a bőrünk is. Jó hír viszont, ha megfelelően, „bőrbarát” módon táplálkozunk, akkor sokat tehetünk annak egészségéért, üdeségéért. Iktass többet például az alábbi ételekből az étrendedbe: olívaolaj, avokádó, kókusz, répa, olajos magvak, halak.

2. Igyál több vizet!

Vizet, és ne más folyadékot, egyes üdítők és a kávé például vízhajtóak, így ki is fog jönni az, ami bemegy, a szervezet pedig végső soron dehidratálódik. Nem kell a csapvíztől sem idegenkedni, számos tanulmány szerint legalább olyan jó, mint az ásványvizek többsége (a keménységét azért érdemes megnézni, de minden település információkat lehet szerezni a minőségéről). Elfelejtheted a palackos vizeket, drágák és pazarlóak. Ha úton vagy, vigyél magaddal újratölthető kulacsot!

3. Nem mindegy, mivel ápolod!

A túl gyakori zuhanyozás, szappan és tusfürdő használata is kiszárítja a bőrt. A kereskedelemben kapható termékek helyett, ajánlatos kézműves, olívaolajjal, kókuszolajjal dúsított szappant használni, vagy esetleg magad is gyárthatsz szappant, testápolót. Zuhanyozás után is természetes testápolókat használj: kókuszolajat, seavajat vagy kakaóvajat.

4. Törekedj a párás környezetre!

SHARYN MORROW/FLICKR

Nagy eséllyel a lakásod levegője is száraz télen, ha a bőröd is az. Próbálj minél párásabb környezet teremteni: szobanövények használatával, zuhanyozás után nyisd ki a fürdőszoba ajtaját, és inkább a tűzhelyen főzzél sütés helyett. Szárítóállvánnyal a ruhák szárítása is megoldható benn (ugyanakkor a nagy párásításban arra is figyelni kell, hogy ne penészedjenek a falak).

5. Így nedvesítsd a szoba levegőjét!

Otthon is készíthetünk párásítót. A legegyszerűbb, ha vízzel teli kerámiaedényt vagy poharat teszünk a radiátorra. Segíthet a nedves ruha, törölköző is-reggelre száraz lesz, de addig párásan tarja a szoba levegőjét. Érdekes, de kipróbálásra érdemes módszer az, amikor néhány tiszta, nagy szivacsot teszünk egy nagy serpenyőbe, vagy lábosba, és vizet öntünk rájuk. A serpenyő mellé állítsunk egy ventilátort, és kapcsoljuk be. A levegő áramlása szárítja a szivacsot, közben párologtatja a vizet annak felületéről.