5 vándorév Dél-Amerikában, 2 gyerekkel, egy kisbuszban

Élet négy keréken.

Ki ne álmodozna arról, hogy összepakolja a holmiját, mindent hátrahagy és elindul egy világ körüli útra? A Harteau család nem csak álmodozott róla, hanem valóra is váltotta az álmait.

Adam és Emily Harteau 2012 októberében Colette nevű babájukkal együtt gondoltak egy nagyot, otthagyták kaliforniai otthonukat, bepakoltak mindent egy 1990-es VW Westfalia-ba és nekivágtak Dél-Amerikának. Az volt a tervük, hogy egészen Tűzföldig mennek, a kontinens legdélibb csücskéig, és egy év múlva visszatérnek. Azonban ahogy azt a honlapjukon (Our Open Road) elmesélték, 5 hónap múlva úgy érezték, hogy inkább az ismeretlen jövőt és a lassú utazást választják. Azaz, másként szólva meghosszabbították az utazásukat, bizonytalan időre.

Hogyan engedhették meg maguknak ezt a luxust? Nem, nincs náluk az aranytojást tojó tyúk, és nincsenek jól fialó befektetéseik sem. Ezt a fajta életet abból a szerény jövedelemből fedezik, ami az online bazárjukból és más kreatív projektekből származik. Adam ugyanis művész, akit az utazások inspirálnak, ezek nyomán készülnek fotói, festményei, rajzai.

Ondas, olas, waves… whatever you call 'em, we're lookin' for 'em.

A post shared by Our Open Road (@ouropenroad) on

2014 júniusában megszületett a második kislányuk. Sierra Santa Catarina-ban, Brazíliában látta meg a napvilágot, így brazil-amerikai kettős állampolgár lett. Két hónappal a születése után a négytagúra bővült család már ismét úton volt.

A család a kisbuszban aludt, így a szállásra gyakorlatilag nem költöttek. Általában a kempingezésért sem kellett fizetniük. Sokszor ették azt, amit találtak: kókuszdiót, maracuját, vagy útmenti árusoknál, helyi termelőknél vásároltak olcsón.

A járgány két ággyal felszerelt, de van egy kis tűzhelyük, egy hűtőjük és egy apró mosogatójuk is. Természetesen felmerül a kérdés, hogy miként intézték a tisztálkodást. Mivel WC és zuhanyzó nincs a kocsiban, így gyakran „öntözték meg a fákat”, a mosakodáshoz pedig egy napelemes zuhanyzószerűséget használtak.

Az otthonként funkcionáló kisbusz valóban nagyon otthonos, kényelmes. Emily üléshuzatokat és függönyöket készített, Adam pedig szekrényeket gyártott, és arról is gondoskodott, hogy mindig legyen áram a hűtő, a kamera és a laptop működéséhez.

A képeket nézve láthatjuk, hogy az idejük nagy részében csodálatos helyeken jártak, tengerparton lazítottak, helyiekkel ismerkedtek. Persze az élet nem csak móka és kacagás: arról is beszámoltak, amikor a kocsi motorja megadta magát Brazília közepén.

If you're considering #vanlife, please know this will likely be a part of it. Life on the road is not predictable. Lessons in patience will present themselves. Delayed plans offer a test of resolve to carry on- and so the pendulum swings from highest highs to funky lows. One thing we have learned is that how you view the circumstances is the most powerful tool. What filter will you view your world with? . Thankful to have been in a place with skilled mechanics, and that Emily happened to be back stateside for a women's retreat @SpiritWeavers, so she could bring back new parts to rebuild our motor. Grateful the shop had a hot shower and a bountiful maracuya bush outside. . The motor is back in and running great. We've returned again to the road, with 2,000 miles of Brazilian coast in front of us! Tell us your best tips for Rio! #overlanding #Brazil #realvanlife

A post shared by Our Open Road (@ouropenroad) on

Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a család szinte a nap minden percét együtt, összezárva töltötte. El tudod képzelni, hogy ez milyen nehézségekkel is járhatott? Persze a felnőttek néha egymagukban is útra keltek, különböző okok miatt.

Rock monoliths dominate the landscape of #RioDeJaneiro, so it's no surprise there's a ton of urban rock climbing here. We set our base camp in the Urca neighborhood which has hundreds of routes with the easiest approach we have ever seen. Right behind the tram that goes up Pao de Açucar is a fun sector called Morro da Babilônia. . The girls each set up their 'house' near our belay station, under the shade of a few kind trees- choosing natural features to mark different rooms, then gather rocks, leaves & other elements to play with. The kiddos have a harness too, so after we get in a few lines, they are laced up for a turn to commune with the rocks. . From up on the rock an incomparable view of Sugarloaf Mountain, the cerulean sea & excited waves of visitors descending from the mountain by cable car. A week in the #CidadeMaravilhosa only scratches the surface, but it sure was good!

A post shared by Our Open Road (@ouropenroad) on

5 év vándorlás után a Harteau család most visszatért az Egyesült Államokba, egészen pontosan Kaliforniába 18 hónapra, hogy lássák a családtagjaikat, rokonaikat, barátaikat, és együtt töltsenek velük némi időt, a gyerekek pedig kialakíthassák a kapcsolatukat a szeretteikkel.

Amíg úton voltak, Skype-on keresztül tartották a kapcsolatot a családtagokkal, barátokkal.  Ez persze nem ugyanaz, mint körülülni az asztalt a szeretteiddel, megölelni őket, vagy kávézgatni, miközben a gyerekek eljátszanak a másik szobában. 2018-ban ezért a család egy új fejezetet nyit. Továbbra is posztolnak majd fotókat és történeteket Dél-Amerikáról a honlapjukon és a közösségi médiában.

Forrás: www.mnn.com