A szív egészsége a hosszú, és teljes élet meghatározó része, amely egészséges életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal megőrizhető. Mutatunk néhány tippet a Magyarországon vezető halálokok közé sorolható szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez!

Sajnos nem csak a szerelemtől lehet, ha szívünk időnként össze-vissza kalapál – a szívritmuszavar manapság már népbetegségnek számít, amelynek vannak komolyabb és kevésbé veszélyes típusai. Fontos azonban, hogy egyiket sem szabad elhanyagolni, mert a pitvarfibrilláció például akár stroke-ot is okozhat. Szerencsére ma már léteznek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amellyel ez megelőzhető, ehhez azonban fontos a betegség időben történő felismerése, és a megfelelő terápia kialakítása egy szakorvossal.

Hogyan kerülhető el a szívbetegség?

Fordítsunk több figyelmet saját és szeretteink egészségére  éljünk tudatosabban. Olyan életmódot alakítsunk ki közösen, amely segít megszabadulni a káros szokásainktól, ebben hatékony támogatóra lelhetünk egymásban. Együtt minden könnyebb!

  1. Mozogjunk együtt! Napi minimum 30-60 perces mozgás (sétálás, futás, jóga, kerékpár stb.), párunkkal, barátainkkal hozzájárul a szív erősítéséhez és az egészség megóvásához.
  2. Táplálkozzunk egészségesen! Főzzünk közösen valami finomat: a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék jók, viszont kerüljük a zsíros, sóban gazdag ételeket. Fontos, hogy minél több hal és rostban gazdag élelmiszer kerüljön a tányérunkra. Ma már szerencsére rengeteg alternatív megoldás van, amivel helyettesíteni lehet például a cukrot. Ezek sokkal egészségesebbek, és már léteznek pénztárcakímélő alternatívák is. Vásárlásnál minden esetben nézzük meg az élelmiszerek csomagolásán az összetevőket, innen megtudhatjuk például, hogy a választott termék mennyi nátriumot, cukrot, zsírt, vagy fehérjét tartalmaz.
  3. Szokjunk le a dohányzásról és alkoholt is mértékkel fogyasszunk! Sajnos mindkettő nagyon káros a szívünkre. Ma már számos leszokást segítő készítmény létezik, illetve támogató applikációk és programok is vannak – vágjunk bele közösen, így amikor a másik elgyengül, támogathatjuk egymást.
  4. Érjük el egészséges testsúlyunkat! Egy BMI kalkulátorral pillanatok alatt megtudhatjuk, mennyi a testtömegindexünk. A túlsúly növeli a szívbetegségek, stroke és diabétesz kialakulásának kockázatát. Rengeteg közösségi klub, tanácsadó vagy applikáció érhető el, ami segítheti a fogyást. A közösségi szellem itt is nagy hasznunkra lehet, azonban, ha így sem megy, nem szégyen a fogyáshoz külső segítséget kérni, vagy ha szükséges akár érdemes orvoshoz fordulni!
  5. Ellenőrizzük rendszeresen a koleszterinszintünket és vérnyomásunkat! Érdemes rendszeresen ellenőrizni és kordában tartani a koleszterinszintet. Amíg nincs különösebb okunk aggodalomra, addig a háziorvos által végzett éves laborvizsgálatok elegendő támpontot jelentenek. Azonban kiugró értékek esetén életmódbeli változtatások, súlyosabb esetben terápiás kezelés szükséges. Nem szabad a vérnyomásmérésről sem megfeledkezni, s ha rendszeresen 140/90 felett van, forduljunk orvoshoz.
  6. Iktassuk ki a stresszt! Amennyire csak lehet, próbáljuk meg kizárni a stresszt a mindennapokból, vegyünk részt egy célirányos tréningen, de a meditáció is hasznos lehet.

Ezzel a pár életmódbeli változtatással és odafigyeléssel eredményesen hozzájárulhatunk az egészségünk megóvásához. A hatékonyság érdekében célszerű közösen belevágni az életmódváltásba – mi lehetne jobb motiváció ehhez, mint hogy minél több boldog évet töltsünk el szeretteinkkel?