6 kihagyhatatlan látnivaló a Zemplénben!

Eldugott várak, apró falvakat ölelő erdők.

A Zempléni hegység sokaknak csak a földrajzóráról ismerős: ez a gyönyörű vidék elég messze esik a fővárostól, ezért jóval kevesebben keresik fel, mint a Budapest környéki erdőket. Feltétlenül érdemes akár egy üdülést, akár egy hosszú hétvégét ide tervezni – érintetlen erdők, kisvonat, kalandpark, romjaikban is lenyűgöző várak várnak.

6 személyes kedvencünket ajánljuk!

1. A füzéri vár

A rendkívül látványos vár a Zempléni hegység egyik meredek falú vulkáni kúpján magasodik. Az impozáns várat 2016-ban felújították, érdemes felkeresni a páratlan kilátásért és a kristálytiszta levegőért is.

 

2. Kőkapu az Áfonyás tóval és kisvonattal

Az erdő közepén, vadregényes környezetben találjuk a Kőkapu vadászkastélyt, amely az előtte elterülő csónakázó tóval valóban felejthetetlen látványt nyújt. Szezonban akár kisvonaton is érkezhetünk, hiszen itt jár a pálházai kisvasút, amely Kőkapu előtt egy sziklába vájt alagúton halad át.

#kőkapu #kokapu #peaceofnature #nature #castle #outumn

A post shared by Attila Szél (@yata_droid) on

@rekabraun

A post shared by Surman István (@isurman) on

3. Füzérradvány, Károlyi kastély

A neoreneszánsz-romantikus stílusú egykori Károlyi-kastély épülete mellett a faóriásokkal teli, gyönyörű angolpark is várja a látogatókat.

#zemplén #fuzerradvanykarolyicastle #füzérradvány #garden #castle #hungary

A post shared by Susanna Lehner (@susannalehner) on

4. Megyeri tengerszem

A Sárospatak felett elhelyezkedő Megyeri tengerszem hazák egyik legkülönlegesebb látnivalója. A mindössze egy hektáron elterülő védett terület érdekessége, hogy emberi kéz formálta képződményből alakult természeti látnivalóvá. A Megyer-hegyet egykor bányászok vájták, kézi erővel és egyszerű szerszámok használatával hozták felszínre a súlyos malomköveket egészen 1907-ig. Az elmúlt száz évben a természet visszakövetelte magának az ember alkotta tájsebet. A bányagödör vízzel töltődött fel, amelynek mélysége helyenként a 6,5 métert is elérheti.

#tengerszem #megyeritengerszem #zemplén

A post shared by Kálmán Attila (@atiboy2otlet) on

#mik #megyeritengerszem #mik_ősz

A post shared by Kapás Gyula (@moongoosebt) on

5. Hollóházi Porcelánmúzeum

1981-ben, a hollóházi kerámiaipari tevékenység kezdetének 150. évfordulóján nyílt meg a múzeum, azzal a céllal, hogy bemutassa a nagyközönségnek mindazt az iparművészeti értéket, ami a hollóházi ipar 225 éve alatt keletkezett. A hollóházi termékeket (például Szász Endre híres munkáit, vagy a Pannónia kollekciót) messze földön ismerik. A múzeumban nem csak megismerhetjük az itt gyártott kerámiákat és a porcelángyártás folyamatát, történetét, de a látogatócentrumban magunk is alkothatunk.

Fotó: www.hollohazi.hu

6. Zemplén Kalandpark

A Zemplén egyik legújabb attrakciója a Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen kialakított Zemplén Kalandpark. Itt találjuk Magyarország leghosszabb libegőjét, leghosszabb bobpályáját, hazánk első kabinos drótkötélpályáját és egy igazi szenzációt, a páratlan izgalmakat kínáló, több mint 100 méter mélység felett átívelő, két hegyet összekötő extrém átcsúszó kötélpályát.

#Satoraljaujhely#Zemplenikalandpark#bob#kincsem#nagyonszeretem❤❤❤

A post shared by Varga Klaudia (@vargadiaaaa) on

#zemplenikalandpark #atcsuszas #szaguldas #buszkevagyokmagamra ?✅??

A post shared by @rekalorinczi on

Forrás: kirandulastippek.hu