Földes kézzel boldogabb leszel.

Aki még nem kapott rá a kertészkedés ízére, az nem is tudja, hogy mit veszít, ha nem építi be az idejébe a zöld munkálatokat. Azon kívül, hogy remek (és hasznos) hobbi, még számos pozitív hatással is rendelkezik!

Nézzük, mi mindent nyersz a kertészkedéssel!

1. Kalóriát égetsz

Ez ám a remek hír: néhány órás ültetés, gazolás vagy ásás remekül égeti a kalóriákat. A tevékenységtől függően mérsékelt vagy intenzív mozgásnak felel meg a kinti munka, akár 330 kalóriát is elégethetsz egy órás ügyködéssel, vagyis még a súlyemelésnél is hatékonyabb (és sokkal élvezetesebb is).

2. Csökkenti a vérnyomásodat

Napi 30 perc mérsékelt fizikai aktivitás, heti néhány alkalommal elébe megy a magas vérnyomásnak. A kertészkedés már egyes egészségügyi intézményeknél a magas vérnyomás ellen harcoló tevékenységek listájára is felkerült!

3. Erősíti az immunrendszeredet

A szabadban töltött idő során napfényhez (és így D vitaminhoz) jut a szervezeted, ezáltal a kalciumot is könnyebben tudja megkötni. Azt pedig már mondani se kell, hogy a kalcium a csontok mellett az immunrendszer egészségéért is felel.

4. Enyhíti a stresszt

Talán különösen hangzik, de a kertészkedés közben a feszültséget, stresszt is oldhatod, és ehhez csak egy kis odafigyelés szükséges. Próbálj kikapcsolni, figyelni a madarak énekére, a fák susogására, érezd a földet az ujjaid között.

5. Javítja a szexuális életet!

Ezzel kellett volna kezdenünk, nem igaz? A férfiaknak is érdemes ásót vagy fűnyírót ragadniuk, mert a tanulmányok szerint a kertészkedés növeli a pasik kitartását a hálószobában. Bármilyen közepes erősségű testmozgás csökkenti az impotencia kialakulásának veszélyét.

6. Boldogabbá tesz

Egy tanulmány szerint virágok között lenni érzelmileg is felfokozott állapotot jelent. Valamennyi vizsgált személy mosolyra fakadt, amikor virágokat látott, a kutatók szerint a növényeknek pozitív hatásuk van az ember hangulatára.