Hosszabbítsd meg szegénynek az élettartamát.

Ha megfelelően bánsz a vágódeszkával, nem csak több ideig élvezheted a társaságát, de az esetleges a fertőzéseket is elkerülheted. Ezt a konyhai eszközt bizonyára nap, mint nap kezedbe veszed, és talán nem is sejted, micsoda galádságokat követsz el ellene.

Fotó: UDRA11/SHUTTERSTOCK

Íme, a 7 leggyakoribb merénylet!

1. Üvegből készült vágódeszkát használsz

Fotó: DMITRIY PODLIPAYEV/SHUTTERSTOCK

Rendben, az üvegből készült árut nem kezdi ki a rozsda és a szagoknak is ellenáll. Viszont a kemény felület megöli a kés élét. Nem beszélve arról, hogy meg is csúszhat rajta az él, ami sérüléshez vezethet. Mindent összevetve, inkább a fa vagy műanyag deszka ajánlott. Használatukkal tovább marad éles a kés és sérülésmentes az ujj. A műanyag deszkák biztonságosabbak egészségügyileg is, amennyiben megfelelően tisztán tartjuk őket.

2. Túl kicsi a vágódeszkád

Fotó: EVGENY KARANDAEV/SHUTTERSTOCK

Lehet, hogy egy pici vágódeszka kevesebb helyet foglal a konyhádban, és kevesebb felületet kell takarítani is, de a kicsi felület azzal jár, hogy minden lepotyog róla. A késnek pedig nem lesz elegendő helye, így könnyebben megsértheted magad, ahogy vagdosol.

3. Nem használsz külön vágódeszkát a húsokhoz

Fotó: ALEXEY BORODIN/SHUTTERSTOCK

A nyers hús, a baromfi, a halak remek gyűjtőhelyei a baktériumoknak, (pl. az Escherichia coli –nak vagy a szalmonellának. Ha mindenhez ugyanazt a deszkát használod, a zöldséghez és a húshoz is, nagy valószínűséggel mindenre rákened a kórokozókat. Ajánlatos egy külön vágódeszkát tartani az állati cuccoknak, és forró, mosogatószeres vízben elmosni minden használat után.

4. Nem használsz külön deszkát az ételallergiások részére

Fotó: WUSTROW/SHUTTERSTOCK

Komoly probléma lehet, ha valaki allergiás, és ugyanazt a deszkát használja, amit a többiek, mert még egy akár tisztának látszó deszka is tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek allergiát váltanak ki. A szabad szemmel nem mindig látható allergén anyagok miatt mindenképpen javasolt külön vágódeszkát használni! Az allergia nem játék, súlyos formái is léteznek.

5. A fából készült deszkát a mosogatóban áztatod

Fotó: AFRICA STUDIO/SHUTTERSTOCK

A műanyag deszkákat simán beteheted a mosogatógépbe. A fadeszkákkal azonban már vigyázni kell: magas hőmérsékleten vetemedhetnek, repedhetnek, ajánlatos őket kézzel mosogatni.  Ekkor sem szabad a mosogatóban áztatni őket, mert a fa beszívja a nedvességet és tönkremegy.

6. Nem szárítod meg alaposan a vágódeszkát

Fotó: STEPHEN KIRSH/SHUTTERSTOCK

A nedves vágódeszka tökéletes táptalaj a baktériumoknak. Mosogatás után ezért alaposan szárítsd ki, mielőtt a helyére teszed.

7. Nem olajozod rendszeresen a deszkát

Fotó: DUSAN ZIDAR/SHUTTERSTOCK

Dörzsöld be a vágódeszkát valamilyen élelmiszerként használatos olajjal (pl. étolaj vagy olívaolaj), így megelőzöd, hogy kiszáradjon és meghosszabbítod az élettartamát is. Nem kell nap, mint nap elvégezned a műveletet, elegendő egyszer egy héten, de akár havonta is.