Légy óvatos a nagy áramfalóval.

Hűtőgép vélhetően minden konyhában van, és az is biztosnak látszik, hogy keveset foglalkozunk a fogyasztásával. Ha van rá lehetőségünk, igyekszünk a legenergiatakarékosabb típust megvenni, majd betesszük a heylére, és többet nem is gondolunk arra, hogy miként spórolhatnánk a költségein.

Mutatunk 8 trükköt, amivel egy kicsit barátságosabb villanyszámlát érhetünk el!

1. Nem kell a jéghideg!

Teljesen felesleges a lehető leghidegebbre állítani a hőmérsékletet. Az ideális hőmérséklet ugyanis a fagyasztóban -16-18◦C, a hűtőszekrényben pedig 5-7◦. Ennél hidegebb légtér csak az áramszámládat növeli.

2. Az ajtótömítések nem véletlenül vannak ott

Ha az ajtó nem illeszkedik szorosan, az energia kárba vész. Éppen ezért fontos az ajtótömítéseket tisztán tartani, és időben kicserélni, ha elkopnak, megsérülnek, eleresztenek, kiszakadnak.

3. Pakold tele

Jó, ha tudjuk, hogy a hűtős a legtöbb energiát arra fordítja, hogy a helyet kitöltő és minden egyes ajtónyitással felmelegedő levegőt lehűtse. Ez azt jelenti, hogy ha kevesebb a levegő, kevesebbet kell hűteni is, vagyis jó, ha tele vannak a polcok. Amennyiben nincs benn étel, tegyél be vízzel töltött palackokat.

4. Van, aki forrón nem szereti

Soha ne tegyünk forró, meleg ételt a hűtőbe „majd ott kihűl” felkiáltással. Türelmetlenségünk következménye az lesz, hogy a készülék megpróbálja kompenzálni a hőmérséklet különbséget és így több energiát fogyaszt.

5. Csomagolj jól

Nem mindegy, hogy miben kerül az étel a hűtőbe!  A műanyag doboz könnyebben lehűl a fémedénynél, a letakart étel pedig páramentes marad, és a hideget is sokkal jobban tartja.

6. Távol a tűztől

A legrosszabb, amit tehetünk, ha a hűtőt hőforrások mellé helyezzük el, mert így szegénynek állandóan dolgoznia kell azon, hogy a megfelelő hőmérsékletet tartsa. Kerüljük a tűzhely, mosogatógép, radiátor, bojler mellé helyezést, de nem árt az állandó, tűző naptól sem távol tartani.

7. Nem maradhat el a szellőzés

Elég utálatos munka tisztán és pormentesen tartani a hátul lévő bordákat, de fontos, mert így tud megfelelően szellőzni a hűtőgép.

8. Néhány jégakku, minden esetre

Készüljünk fel az áramszünetre is, ezért legyen mindig néhány jégakku a fagyasztóban. Ha bekövetkezik az áramszünet, egy kis ideig megfelelő hőmérsékleten tartja az élelmiszereket is, illetve ha visszajön az áram, az újabb beindulásnál nem szükséges annyit dolgoznia a hűtőnek, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet.