9 érdekesség a világhírű mohácsi busójárásról

Idén február 28. és március 5. között kerül megrendezésre az esemény!

2019. február 28. és március 5. között rendezik a mohácsi busójárást, amit valószínűleg mindenki ismer – ha máshonnan nem, hát képekről, felvételekről. A különleges népszokás köré rendezett tarka és zajos felvonulásról szedtünk össze néhány érdekességet:

1. A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság.

2. A legvalószínűbb az, hogy a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, amely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok.

3. A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot.

4. A busók kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Közel egy hét múlva kezdődik a busójárás! :)További programokért keressétek a web oldalunkat: www.mohacsibusojaras.huFebruár 8. (csütörtök) Kisfarsang9.30 Maszkot Ölt apraja- nagyja – farsangi készülődés az MTÁI Széchenyi Iskola és Mohács Társégi Óvodaközpont Rókus Óvodájának szervezésében, Közreműködik az Eötvös Óvoda horvát csoportja (Széchenyi tér 17.) 11.00 „ Busókerék vetélkedő” a Busóudvarban – (Eötvös u. 17-19.)13.30 Jankele futóverseny a Széchenyi téren 14.00 Jankele szépségverseny a Széchenyi téri nagyszínpadon 15.00 Farsangi felvonulás a Sokac-körtől (Táncsics utca – Szabadság utca – Széchenyi tér)15.00 A város utcáin és terein gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolása 15.20 Széchenyi téri szabadtéri színpadon: gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatói 16.00 Busójárási eszközök bemutatója16.30 Táncház Darazsacz Istvánnal és a Poklade zenekarral 17.00 „Török áfium ellen…” című kiállítás megnyitója a Kanizsai Dorottya Múzeumban ( Kisfaludy u. 9) 19.00 Táncház a busókkal a Duna Irodaházban zene: Dunavkinje (Szabadság u. 4-6.)

Közzétette: Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala – 2018. január 31., szerda

5. A busókat kísérő jankelék szerepe az, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekhadat.

6. A lefátyolozott arcú nőket és a lakodalmas viseletbe öltözött férfiakat, továbbá a karneváli jelmezű alakokat maskarának nevezik Mohácson.

Közzétette: Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala – 2017. március 2., csütörtök

7. Régen a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busócsoportok tulajdonképpeni célja az volt, hogy házról-házra járva kifejezze jókívánságait, elvégezze varázslatait és részesüljön azokban az étel-ital adományokban, amiket sehol sem tagadtak meg tőlük.

8. A mohácsi busójárást 2009-ben felvették az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Busójárás GasztroprogramjaiFebruár 10. (szombat)10.00 Mohácsi Ízek a Busóudvarban –látványfőzés( Eötvös u.17.)10.00…

Közzétette: Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala – 2018. január 18., csütörtök

9. A különböző busócsoportok sajátos elnevezéssel különböztetik meg magukat a többiektől, így például létezik Ágyús, Ördögkerekes, Kürtös, Bödönhajós, Kecskeszarvas, Dunai átkelés, Mladi Momci, Stari Momci, Danica Zvezda, Boros-kóló, Buba Mara,  Futottakmég stb… csoport.

A busók ágyúja még nem,de a szervezők startpisztolyamár eldördült :)http://www.xn--mohcs-zqa.hu/?p=8&hirid=4280&menu=1&hirpost=on&hj=2017-10-03&#jump

Közzétette: Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala – 2017. október 5., csütörtök

A cikkhez az anyagot az alábbi honlapról vettük, amit érdemes böngészni a további információkért, részletekért: www.mohacsibusojaras.hu