Új szelek fújnak a kertekben!

Alig várjuk, hogy megérkezzen a tavasz, és kiszabaduljunk a kertbe. A régi, megszokott kis ágyásaink mellett érdemes lesz ötleteket lopnunk az idei trendekből is! A szakértők szerint 2017-ben az alábbi irányzatok lopakodnak be a hátsó kertkapun.

1. Ragyogó, vakmerő színek

A kültéren, a kertekben a vibráló, feltűnő színárnyalatok fognak hódítani. A finom, visszafogott, krémszínű virágok helyett az élénk színekben pompázók kerülnek a dézsákba, ágyásokba. A rózsaszín, sárga, piros, narancs uralja az idei évet!

https://www.instagram.com/p/BOQ1bnUAK9V/

2. Kertészkedés a környezetvédelem jegyében

A környezetvédő kertészkedés nem azt jelenti, hogy mostantól ne ültess, mert mindent öntöznöd kell. Inkább arról van szó, hogy lehetőség szerint olyan növényeket válassz, amelyek szárazságtűrőek, jobban bírják az aszályt, ezért nem kell vég nélkül locsolni őket a forró nyarakon. Számos növényt nemesítenek már egyre „igénytelenebbre”, először ezekre gondoljunk egy kerttervezésnél!

Fotó: Pinterest/MONROVIA

3. Extrém naturalista kertek

Előretör a naturalista, stílus: sziklák, kövek és sövénnyel benőtt felületek jelennek meg a kertekben.

Fotó: Pinterest/houzz.com

4. Növényturizmus, kiszabadulás

A mindenhol uralkodó technológia, a kütyük tömege arra ösztönzi az embereket, hogy a természet felé forduljanak, és a szabadban töltsék a pihenő idejüket. Ezért van az, hogy megjelennek a glampingek, a rusztikus vidéki birtokok hódítanak, mindenki szabadtéri esküvőre vágyik és tarolnak a közösségi kertek is.

https://www.instagram.com/p/BIT97dBDUIx/

5. Veteményes a hátsó kertben

Egyre többen törekednek arra, hogy ami az asztalukra kerül, az ismert helyről származzon, lehetőleg a saját kertjükből. Sokan próbálkoznak zöldségtermesztéssel, kiskertekkel, és sokan kísérleteznek a régi, de ködbe vesző fajták termesztésével is.

https://www.instagram.com/p/BQAQ9HLhNfr/

6. Kezelhető balkonnövények

Egy dézsában, cserépben termeszthető gránátalma, bogyósok, koktélparadicsom: tarolnak a kis fenntartású, ugyanakkor bőven termő növénykék.

Fotó: Pinterest/MONROVIA

7. Kisléptékű luxus

A hatalmas bokrok, terjedelmes hortenziák, kúszó-mászó klemátiszok imádnivalóak, de a kertek többségében helyhiány miatt hatalmas luxust jelentenének. Ezeknek a hagyományosan nagy növényeknek a kompaktabb, kisebb teret igénylő változatai terjednek most el.  Mini rózsakert, kisebb hortenzia, könnyen karbantartható klemátisz lesz a trendi.

https://www.instagram.com/p/BDNxkLjTWVc/

8. A robosztus és a kecses egyensúlya

Idén bátran kombinálhatod az erőteljesebb növekedésű, több törődést igénylő fajtákat a romantikus, finom növényekkel!

Fotó: Pinterest/MONROVIA

9. Színváltó, „kaméleon” növények

Nagy keletje lesz azoknak a „színváltó” tűlevelűeknek, amelyek zöldből bronzra váltanak a nyár folyamán, vagy lilára, esetleg narancsszínűre télen.

Fotó: Pinterest/MONROVIA

Forrás: HouseBeautiful