A falun és vidéken élőknek kisebb az esélyük a demenciára!

Összefüggést találtak a szennyezett levegő és a memóriazavarok között.

Vidéken élni jó, hiszen a táj szép, a levegő friss, a környék csendes. Ráadásul most kiderült, hogy a vidéki élet olyan hatással is van az egészségünkre, amire eddig talán nem is gondoltunk!

Egy orvosi folyóiratban (The Lancet) jelent meg a tanulmány, amely szerint aki autópálya vagy forgalmas út mellett lakik, 12%-kal nagyobb eséllyel fog idősként szembenézni a demenciával. A vizsgálat feltűnő kapcsolatot mutatott ki az autók által okozott szennyeződés és a memóriaromlással kapcsolatos zavarok (így pl. az Alzheimer-kór) előfordulásának gyakorisága között.

demencia-1Fotó: plherrera/iStock

2001 és 2012 között, a kutatók postai irányítószámok és egészségügyi leletek összefüggéseit vizsgálták 6.6 millió lakosnál, Ontario-ban. Kimutatták, hogy mindenki, aki a fő szennyezési forrástól (pl. egy autópálya) kevesebb, mint 50 méterre lakott, 7-12%-kal nagyobb eséllyel szenvedett demenciában. Minél közelebb és hosszabb ideig élt valaki egy zsúfolt út mellett, annál nagyobb volt a betegség kialakulásának esélye. Azok viszont, akik legalább 200 méterre éltek a forgalmas gócponttól, nem voltak nagyobb veszélynek kitéve, mint a kontroll csoport.

Egy tipikus amerikai nagyvárosban, mint amilyen Ontario, a felnőtt lakosság közel fele a forgalom és szennyezettség által veszélyeztetett területen él, és bizonyára nincs ez másképpen a világ többi országában sem.

Noha a tudósok nem látják tisztán, hogy a szennyezettség miként hat az agyra, azt már kiderítették, hogy a szennyeződésben található részecskék gyulladást okoznak az agyban, ami magyarázhatja azt is, hogy miért később alakulnak ki ezek a memória rendellenességek. Amennyiben forgalmas út közelében élsz, a szakértők azt javasolják, hogy az ingázásra, közlekedésre akkor is a kevésbé telített mellékutakat használd. A legeslegjobb persze az, ha van lehetőséged kiköltözni egy zöldebb környezetbe!

morning-1822132_1280Fotó: Pixabay

Forrás: Mother Jones