A Felvidék 8 legszebb városa: gyöngyszemek a szomszédban

Mintha visszautaznánk a történelemben.

A mai Szlovákia területén természetesen rengeteg nevezetes épületet, emlékhelyet találunk a magyar történelemből. Szebbnél szebb kis városok várják, hogy bebarangoljuk őket – ideális célpontok lehetnek egy őszi, akár hétvégi kiránduláshoz, hiszen pár óra alatt elérhető távolságra fekszenek.

8 szépséges felvidéki várost ajánlunk!

1. Pozsony

A főváros arculatán ma is tetten értjük a különböző korok és kultúrák hatását. A keskeny, kanyargós utcácskák, a dombon álló látványos vár, a hangulatos sörözők és Cumi, a csatornalakó szobra kihagyhatatlan program!

#manatwork #bratislava #slovakia #cumil

A post shared by Aykan (@aykankayim) on

2. Besztercebánya

Az egykori bányászváros bájos főtere, több gótikus és reneszánsz stílusú polgárháza és temploma várja a turistákat.

3. Lőcse

Bár a várost többször pusztította tűzvész, mindig újjá tudott épülni. Gazdag történelmi emlékhelyekben, nem véletlenül került fel az UNESCO Világörökség listájára. Szégyenketrec, Thurzó-kápolna, Breuer nyomda, valamint az egykori Magyarország egyik legszebb templomaként számon tartott Szent-Jakab templom – hogy csak néhányat említsünk a látnivalók közül.

#slovakia #lőcse #travel #trip #levoča

A post shared by Timi Farkas (@timifarkas13) on

4. Nyitra

Nyitra várnegyede, a püspöki palota és székesegyház feltétlenül megér egy kirándulást!

Fotó: Wikimedia Commons

5. Késmárk

A Tátra lábánál fekvő város a Thökölyek nevével forrt össze. Az UNESCO Világörökség listáján szereplő település egyedülálló látványossága az evangélikus fatemplom, faorgonával. Lenyűgöző a színes új evangélikus templom is, a hófödte hegyekkel a háttérben.

6. Kassa

A Szent-Erzsébet dóm, a zenélő szökőkút harangjátékkal, az Orbán-torony történelmi sétára hívogat Szlovákia második legnagyobb városában. A belváros nagy része a gyalogosoknak van fenntartva, kávézókkal, éttermekkel, sétálóutcákkal.

7. Selmecbánya

Földrajzi fekvése és építészete is egyedülálló az egykori bányavárosnak. A völgykatlanban, festői környezetben fekvő város utcái más-más szinten alakultak ki. Az egykori bánya járatában több, mint 1 km-t gyalogolhatunk a föld alatt. Selmecbányát jól ismerjük Mikszáth Kálmán műveiből, de festők hadát is megihlette az egyedülálló városkép.

#Selmecbánya #Tour #Lopott #Dinamikusduo #Hazavisszük #Steiger #Leves

A post shared by Kristóf Ilniczki (@ilniczkikristof) on

8. Bártfa

Az UNESCO Világörökség része, zsidónegyeddel, szépen megőrzött zsidó emlékhelyekkel, bájos főtérrel. Határában sós, vas- és jódtartalmú forrás fakad, melyre 1777-ben gyógyfürdő települt.

megérkeztünk ? #csodahely

A post shared by Bártfai Zsuzsanna (@fezsester) on

Forrás: theculturetrip.com