A kertészkedés mint terápia – működik!

Vissza a természethez.

Megművelni a földet, hogy élelemhez jussunk: ez az egyik legősibb emberi tevékenység. Napjainkban egyre többen vannak azok, akik nem a megélhetésért, de az örömforrásért szeretnek tenni-venni a kertben. E nem egyszerű elfoglaltság, több annál: életforma, terápia.

A kertészkedés jót tesz a léleknek és a mentális egészségnek – ezt már a 19-dik században dokumentálták. Dr. Benjamin Rush amerikai pszichiáter értékes módszerként említette a háborús veteránok kertészeti terápiáját az 1940-es, 50-es években.

Jelenleg a kertészeti terápiát már kiterjedtebben használják, poszt-traumás stressz kezelésében, depressziónál, szorongásos állapotoknál.

Lássuk, miként működik! A legegyszerűbb magyarázat szerint az emberek azért szeretnek kertészkedni, mert közeli, meghitt kapcsolatba kerülhetnek a természettel, márpedig az a kontaktus gyakran hiányzik a modern életből. Számtalan tanulmány számolt be arról, hogy az emberek sokkal inkább választanak olyan lehetőségeket, helyzeteket, amelyek természetes növényzetet „tartalmaznak”, mint olyat, amelyek nem.

Még a lakásban végzett kertészkedés is egészségügyi előnyökkel jár. Ha időről-időre növények között sétálunk – még akkor is, ha csak az irodai cserepesekről van szó –, számos kedvező hatást tapasztalhatunk meg magunkon, hiszen a csökken a stresszt, a vérnyomás és javul az általános hangulatunk. Egy 2010-es tanulmány szerint az olvasás és a kertészkedés egyaránt csökkentette a stresszt, de a kertészkedés határozottan jobb eredményeket mutatott.

2012-ben a fiatalkorúakkal kapcsolatban is előtérbe került a kertészeti terápia, miután egy javítóintézetben az önbizalom építésére, az érzelmek kontrollált kezelésének segítésére alkalmazták. A Pacific Quest egy Hawaii-on működő program, amely során problémás tiniket vonnak be a kertészeti terápiába. A hónapok alatt a gyerekek mindenfélét csinálnak a kertben, az ültetéstől egészen a szüretelésig, sőt, még a saját terményükből főznek is. A kertészeti terápia nyugodt, stabil környezet biztosít, ami nem változik, ez lehetővé teszi a zűrös, lármás otthonokból érkező gyereke számára a megnyugvást, elcsendesedést.

A földdel való munka jó érzést biztosít, ez evolúciós örökségünk lehet. Vadászó-gyűjtögető őseink előnybe részesítették a bőtermő, gazdag flórával és faunával rendelkező területeket, ahol könnyebben jutottak táplálékhoz. Sok minden kellett a természetről, a földről megtanulniuk. Az emberek fejében a kinti tér egyre inkább a szabadsággal és a kalandokkal kapcsolódik össze, mg a benti a rendezettséggel és a munkával.

A kertészkedés állandó és megbízható módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a természettel, ehhez bármikor tudunk megnyugvásért, feltöltődésért fordulni. Érdemes beépíteni az életünkbe.