A látható foltozás a legötletesebb dolog, ami a ruhánkkal (és a környezetünkkel) történhet

A bolygónk is kedveli.

A koronavírus-járvány számos dologra rávilágított, többek között arra a mérhetetlen túlfogyasztásra, ami napjainkban az emberiséget jellemez. Az elmúlt hónapokban lehetőségünk volt kicsit átgondolni azt, hogy továbbra is úgy szeretnénk-e élni, hogy abba belehalhatunk.

Szerencsére rengeteg kreatív ötlet terel minket a változás, a változtatás felé.

Tudjuk jól, hogy a divat az egyik legrombolóbb iparág: nem csak a ruhák előállítása káros a környezetre, de a hatalmas mennyiségű szeméttel sem tudunk mit kezdeni, ami az alig néhányszor felvett ruhákból keletkezik. Ezért örvendetes, hogy most éppen a látható foltozás kezd divatba jönni – ez a módszer a használt, sérült, szakadt, foltos ruhákat is hordhatóvá teszi. Sőt, új életet lehet beléjük, ugyanis a látható foltozás nem hogy elrejti ezeket a hibákat, de reflektorfénybe állítja a különböző színű cérnák, flitterek, rátétek segítségével.

Az így felújított ruhák egyediek, vagányak, ötletesek.

Kate Sekules brit író, aki a látható varrás egyik fő vezéralakja, már egy könyvet is szentelt a témának. Ebben mindenkit arra biztat, hogy vágjon bele a módszer elsajátításába.

View this post on Instagram

So farewell then #mendmay Final day theme: Escape. Now I wasn’t going to trot out the annual view of the tired old #statemend sweater but it just seemed so now. When we really need to Escape the hate, and we REALLY need its opposite which is, of course, Mending. End of. But YOU menders, you are the finest bunch of humans to be found in this small square parallel universe, and also in the actual one. THANK YOU for mending May (with the opposite of hate), together we did 2000 mends! And special big thanks to you 31-mend heroes. Some of you are now 62-menders because #mendmarch and that is just pheeeenomenal. I would send you all a prize if I weren’t so allergic to mailing (pathetic but true). Therefore the single 100-thing prize to randomly chosen completist: more tomorrow on that. Anyway, big love from Brooklyn and don’t you dare be strangers! #iloveyou #visiblemending #mending #theoppositeofhate #mendingmatters #mendtheworld #justiceforgeorgefloyd #slowstitch #slowclothes #handstitching #wornwear #consciouscloset #mendingmayhem #mendbook #instagramchallenge

A post shared by MendyKate (@visiblemend) on

A látható foltozáshoz nem kell különösebb tehetség, bárki elkezdheti, kortól függetlenül.

Az egyetlen, ahol el lehet rontani, ha meg sem próbáljuk. Itt nincs minta, aminek meg kell felelni, ahogy a mi ruhánk sikerül, az úgy jó, biztosan senki másnak nem lesz ugyanolyan. A hibákra kerülhet zseb, kép, felirat, folt, csak a képzeletünk szabhat határt. Nagyszerűen eltüntethetjük így akár a zsírfoltokat, ételpöttyöket, festékkel összefröcskölt területeket is. Érdemes kipróbálni!

Forrás: www.treehugger.com