A narancshéj felhasználásának 16 remek módja

Ne dobd ki az illatos héjat!

Télen sok narancs fogy: facsarjuk, hámozzuk, faljuk a gömbölyű gyümölcsöt. Nem csak a húsa, de a héja is hasznosítható, mutatunk néhány remek lehetőséget erre.

1. Teaként! Felcsíkozva és megszárítva a narancs héjából is készíthető finom tea.

2. Természetes illatosító. A ruhásfiókba, de a cipők közé is teheted. Egyszerűen helyezd a megszárított narancshéjat egy kis vászonzsákba a kellemes illatért.

3. Adj egy kis üdeséget a potpourrihoz. Az erős narancsillatot jól kiegészítheti a kamilla vagy a levendula, ezeket keverd a potpourrihoz.  

Fotó: www.homemade-gifts-made-easy.com

4. Fürdővízbe szórva. A narancshéjban található illóolajok a meleg fürdővízben csodálatosan illatoznak.

5. Testradír készítéséhez. Kókuszolaj és cukor összekeveréséből nyerhetsz egy alapradírt, amit a narancshéjjal dúsíthatsz. Hámlasztó és fiatalító hatású kencét kapsz így!

Fotó: PrettyWitchy.com

6. Fogfehérítésre. Állítólag a narancshéjjal dörzsölgetni a fogakat hatásos, ha fehérebbé szeretnénk tenni őket.  

7. Rovarűzésre. A bőrünket dörzsölgetni is kifizetődő: a narancshéj erős, csípős illata távol tartja a rovarokat tőlünk.

Fotó: natrapest

8. Konyhai szennyeződésekre.  A narancshéj segítségével könnyebben eltávolíthatóak a konyhai zsírfoltok, szennyeződések – dörzsöljük be a piszkos felületeket vele.

9. Univerzális tisztítószer. Az ecetbe áztatott narancshéj természetesen tisztítószerként bevethető a házban.

10. Kandírozd. Ajándékba is kitűnő és nagyon finom a kandírozott narancshéj.

Fotó: 65.media.tumblr.com

11. Ízesítésre. A nap során számos ételbe kerülhet a narancshéjból, pikáns ízt adva a gabonapehelynek, joghurtnak, salátáknak.

12. Mécses tartóként. Kiválóan használható mécses tartóként a narancshéj, ha egészben hámozod le. Különböző mintákat is vághatsz bele, a lényeg, hogy minél nagyobb darabot próbálj lefejteni, és persze a tetején vágj egy lukat, hogy ne gyulladjon ki a tartó.

Fotó: arocha.org.uk

13. Arcmaszkként. Két evőkanál narancshéjat keverj össze mézzel, a kapott krémet pedig vidd fel az arcodra. Üde, fiatalos bőrt varázsol.

Fotó: fashionlady.in/Pinterest

14. Elűzi a szemetes rossz szagát. Tegyél narancshéjat a szemetes köré, és távoznak a kellemetlen szagok.

15. Tedd a barnacukorba. A könnyen nedvesedő élelmiszerek közé (pl. barnacukor) tanácsos egy kis szárított narancshéjat tenni. Mivel a héj felszívja a nedvességet, az élelmiszer nem fog összeállni, csomósodni.

16. A lakás illatosítására. Önts forró vizet egy adag narancshéjra, és a lakást máris átjárja a kellemes illat. Gyors segítség, ha vendégeket vársz!