A tojásevés új, bizarr módja: a szárítás

Felejtsd el a tükörtojást és a keménytojást!

Új módi hódít: a tojást nem főzzük, nem sütjük, hanem … kezeljük. Szárítjuk? Aszaljuk? Még nem tudjuk pontosan, hogy minek is lehetne nevezni ezt az eljárást. Annyi biztos, hogy sóban és cukorban szárítjuk meg a sárga gömböket, hasonlóan ahhoz, mintha szalonna vagy lazac lenne. Állítólag ez az eljárás koncentrálja a tojás ízét. Ha idegenkednénk az érleléstől, akkor gondoljunk egy érett sajt ízére!

tojas-szaritasa-1Fotó: MARYGRACE TAYLOR

Az így kapott sárgák meglehetősen sósak, úgyhogy ne magukban fogyasszuk őket, inkább csak kísérőként. Ajánlják reszelésre is, mintha sajt lenne, tészta vagy saláta tetejére.

Így készítsd el a szárított tojást:

1. Keverj jól össze 1 bögre sót és 1 bögre cukrot egy tálban. A keverék felét öntsd egy kisméretű sütőtálba.

tojas-szaritasa-2Fotó: MARYGRACE TAYLOR

2. Válaszd külön 4 tojás sárgáját, a fehérje most nem fog kelleni. Óvatosan, egyesével helyezd a sárgákat a sós elegy tetejére, majd vigyázva fedd be az egészet az elegy másik felével. Ha ez elkészült, akkor folpackkal fedjük le a tálat és tegyük a hűtőbe 4 napra.

tojas-szaritasa-3Fotó: MARYGRACE TAYLOR

3. 4 nap után vedd ki a hűtőből a tojások sárgáját. Ecset segítségével tisztogasd meg őket a sótól és cukortól, és mosd is meg őket vízben.

tojas-szaritasa-4Fotó: MARYGRACE TAYLOR

4. Helyezd a sárgákat egy papírtörülközőre, hogy megszáradjanak és veregesd le óvatosan róluk a felesleges vizet. Tedd a sárgákat egy sütőpapírral bélelt lapra és süsd őket 65◦C-on 2 órán keresztül.

tojas-szaritasa-5Fotó: MARYGRACE TAYLOR

5. Ekkorra a sárgáknak félig keménynek kell lennie, hasonlóan egy aszalt sárgabarackhoz. Fogyaszd el őket rögtön, vagy légmentesen lezárva tedd a hűtőbe, max. 2 hétig tudod így tárolni.

tojas-szaritasa-6Fotó: MARYGRACE TAYLOR