A tücsökliszt lenne a jövő eledele?

Nem olyan borzalmas, mint amilyennek hangzik!

A tücskök-bogarak evésének mifelénk nincs hagyománya, és túl jó híre sem. Ez nem is csoda, az emberek többsége egyáltalán nem vonzódik az ötlethez, gusztustalannak érzi a rovarok fogyasztását.

Eközben viszont folyamatosan zajlik az új élelmiszerforrások felkutatása, mind környezetvédelmi szempontok, mind élelmezésügyi feladatok miatt. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy ennéd a tücsöklisztet, ha Föld jövője függne tőle, akkor a válasz már más lehet.  A felmérések során a kutatók azt tapasztalták, hogy a résztvevők először elzárkóztak a rovarevéstől, de minél több tájékoztatást kaptak, annál inkább hajlandónak mutatkoztak megkóstolni a tücsköket-bogarakat liszt formájában.

A rovarokból készült élelmiszerek között legismertebb a tücsökliszt, amely nagyon gazdag fehérjében. A vizsgálatok szerint a fehérjéje hasonlatos a bőr nélküli csirkemell fehérjéjéhez, a rovarnak 58-65 százaléka fehérje. Ráadásul vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Tízszer annyi B 12 vitamin tartalmaz, mint a lazac, és kétszer annyi vasat, mint a spenót.

Emellett a tücsöklisztben találunk még:

  • káliumot
  • kalciumot
  • vasat
  • magnéziumot
  • szelént
  • fehérjét
  • zsírsavakat.

A nagy kérdés persze az, hogy milyen az íze, mert lehet akármilyen értékes egy étel, az íz a meghatározó. Nos, azok, akik kóstolták, azt mondják, hogy kicsit szemcsésebb, darásabb a belőle készült étel, egy kicsit mogyoróra emlékeztető ízű, de sokkal kellemesebb, mint várták. Egy enyhe földes íz is felfedezhető a lisztben, ami azonban a feldolgozás során eltüntethető.

A kutatók egyéb pozitívumokat is kiemelnek a tücskök-bogarak lehetséges fogyasztást illetően:

  • Néhány rovar meglepően magas hatékonysággal dolgozza fel-építi be az elfogyasztott táplálékot. A tücskök például 2 kg ételt 1 kg saját tömeggé tudnak alakítani, ezzel messze megelőzve például a szarvasmarhákat.
  • A rovarok kevesebb üvegházhatást eredményező gázt termelnek, és jóval kevesebb földterületet és vizet fogyasztanak el.
  • A rovaroknak jóval szélesebb az elterjedési területük, nem igényelnek olyan sajátos feltételeket, így nem kötődnek annyira meghatározott földrajzi részekhez.

Ezek miatt a rovarok fogyasztása segíthet enyhíteni az állati fehérjék növekvő költségét, bővíteni a fehérjekínálatot, eközben pedig óvni a környezetet.

A tücsöklisztből egyébként számos recept megvalósítható, bár nem egy az egyben tudja helyettesíteni a megszokott liszteket. Gluténmentes, sűrűbb, morzsásabb állagú. Jól használható például banánkenyér, palacsinta, fehérjeszelet készítéséhez.

Tücsöklisztet az interneten rendelhetünk, a minőségtől, és kiszereléstől függ az ára, de az Amazonon kb. 4300 Ft körül láttunk fél kg lisztet – azaz egyelőre brutális áron kapható.

Forrás: www.healthline.com