A tudósok éppen felfedeztek egy sarki fény-szerű jelenséget, és elnevezték Steve-nek

Kiváló fotótéma a gyönyörű fénysugár.

Egy csapatnyi amatőr ég-kémlelő Kanadában, Albertaban tevékenyen részt vett abban, hogy a tudomány felfedezzen egy különös égi jelenséget, ami a Steve elnevezést kapta.

Igen, Steve. Tényleg így hívják a lenyűgöző világos, lilás fénysávot, amit a lelkes kanadai csoport tagjai kezdtek aktívan fotózni. A jelenséget már pár évvel megfigyelték az égbolton, és úgy vélték, hogy egyfajta proton sarki fényről van szó.

Azonban amikor az amatőr csillagászok egy professzorral, nevezetesen Eric Donovan-nal találkoztak, ő kijelentette, hogy a proton sarki fények nem láthatóak szabad szemmel, így amit felfedeztek, az bizonyára valami más. Hasonlít egy hagyományos sarki fényívre, de a színe eltér attól. A fénysugár a Hudson öbölből látszott, egészen Alaszkáig megfigyelték, és különös lila varázslatként jelent meg az égen.

Steve Goes Camping from 2013, West Central Alberta near Edson #albertaaurorachasers

A post shared by A.J.Simmons Photography (@ajsimmonsphoto) on

Szemben az örökösen izgő-mozgó sarki fénnyel szemben, Steve nem mozog, így remek fotótémaként viselkedik. Statikus fényként viselkedik, az egyik fotós elmesélte, hogy még 15 perccel később is ugyanott volt, ahol meglátta, mintegy megvárta, amíg ő olyan helyre ért, ahonnan jól lencsevégre kaphatta.

One more of Steve appearing with the Milky Way over Central Alberta. This is Interstellar Steve. #albertaaurorachasers

A post shared by A.J.Simmons Photography (@ajsimmonsphoto) on

A kutatók már tudják, hogy Steve egy nagyon gyors és forró gázmozgás, kb. 6 km/sec sebességgel, nyugat felé tartó iránnyal, de még sok a tisztázatlan kérdés.

One more of Steve appearing with the Milky Way over Central Alberta. This is Interstellar Steve. #albertaaurorachasers

A post shared by A.J.Simmons Photography (@ajsimmonsphoto) on

Eközben az amatőr csillagászok Steve-nek kezdték a jelenséget nevezni. Az ötlet egy animációs filmből származik, ebben egy csapat állat nevez el Steve-nek egy nem ismert jelenséget.

So much talk about "Steve" on social media right now, that unexplained celestial phenomenon we've been witnessing around here during aurora events. Hopefully all that buzz will fast-track the research surrounding the odd, static, purplish pillar. Exciting times! I was pulling images of Steve from the archives today and though I'd share one here for those who haven't seen it yet! Unlike the northern lights, Steve is rather static. On that occasion, after noticing where the pillar was from a different location, I had time to drive 15 minutes to Vermilion Lakes to line it up with Mount Rundle. It was still hovering in the same spot! #WildlyCreative #albertaaurorachasers #ExploreAlberta #abparks @ballwatch @manfrottoimaginemore #ExploreCanada #ShotOnCanon #CanadianCreatives #MountainCultureElevated

A post shared by Paul Zizka • Banff, AB (@paulzizkaphoto) on

Meet "Steve" It's been a really exciting 48 hours for us as this photo has been featured by the New York Times,…

Közzétette: Vanexus Photography – 2017. április 25.

A legviccesebb az, hogy az elnevezés most betűszóként is megállja a helyét. Azt is jelentheti ugyanis, hogy „sudden thermal emission through a velocity enhancement”, azaz hirtelen hőkibocsátás, sebességnövelés révén.

Forrás: HouseBeautiful