A világ 13 legelbűvölőbb köztéri szobra

Cipők a parton, lovak a szökőkútban.

Egy köztéri szobornak nem kell feltétlenül unalmasnak lennie. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy léteznek elsüllyedt, forgó, ugró vagy éppen vágtázó alkotások is. Az Architectural Digest magazin a világ 13 legelbűvölőbb szobrát választotta meg, köztük egy magyar alkotás is szerepel!

1. Az utazók. Bruno Catalano francia művész lenyűgöző szobra Marseilles-ben arra emlékeztet minket, hogy minden utazó otthagy valamit magából, miután távozik.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-1Fotó: Courtesy of Robert Poulain

2. Cipők a Duna parton. Szellemi alkotója Can Togay filmrendező, társalkotója Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész. A holokausztot idéző emlékező azon magyar zsidók ezreinek állít emléket, akiket cipőjükből kilépve lőttek a folyóba.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-2Fotó: Getty Images

3. Ismeretlen hivatalnok. Izland fővárosában, Reykjavík-ban áll ez a szobor. Az 1993-ban, bronzból és kőből készült alkotás Magnús Tómasson munkája. Nincs abban semmi különös, ahogyan a jellegtelen bürokrata különösebb rohanás nélkül sétál. Az igazán meghökkentő a hatalmas kődarab a feje helyén, ami lehetetlenné teszi, hogy bármi többet megtudjunk a hivatalnokról.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-3Fotó: Getty Images

4. Transzcendenszia (átlépés, meghaladás). Keith Jellum rendkívül látványos szobra az oregoni Portland-ben található. A bronzból készült csendes-óceáni lazac szobra olyan hatást kelt, mintha a hal éppen az épületen ugrana keresztül.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-4Fotó: Courtesy of Joseph May

5. Nelson Mandela. Marco Cianfanelli szobra Dél-Afrikában, Howick közelében található, az R103 jelzésű út mellett, éppen ott, ahol Mandela-t elfogták majd börtönbe vetették. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét 1962-ben tartóztatták le, a fantasztikus alkotás ennek állít emléket.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-5Fotó: Courtesy of Jonathan Burton

6. Digitális kardszárnyú delfin. Douglas Coupland műve gyönyörű és bizarr egyszerre, ez a különös szobor Vancouver-ben lepi meg az embereket. A turista látványossággá vált alkotás a Cypress Provincial Park-ban feszít, acélszerelvényekből, alumíniumburkolatból és fekete-fehér kockákból állt össze.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-6Fotó: Getty Images

7. Első generáció. Ezt a nevet viseli  Chong Fah Cheong alkotása. A szellemes szobor rendkívül élethű, mintha csak egy csapat gyerek ugrana a Szingapúr folyóba.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-7Fotó: Getty Images/Lonely Planet Images

8. Lufi virág (Vörös).  Az újjáépült World Trade Center árnyékában találjuk ezt a szobrot, Jeff Koons alkotását. Megrendelője az a Larry Silverstein volt, aki üzletemberként bérleti szerződést írt alá a korábbi épületekre, azok megtámadása előtt.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-8Fotó: Alamy

9. Musztángok. Robert Glen műve meglehetősen lendületesre, megkapóra sikerült. A vágtázó bronzlovak egy Texas állambéli kisváros (Las Colinas) szökőkútján nyargalnak keresztül.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-9Fotó: Alamy

10. Építészeti töredék. Petrus Spronk lenyűgöző alkotása Melbourne-ben várja a csodálókat. Úgy tűnik, mintha egy elsüllyedt könyvtárt látnánk, szimbolizálva a letűnt civilizációkat.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-10Fotó: Courtesy of the City of Melbourne

11. Csomóra kötött fegyver. Carl Fredrik Reuterswärd alkotása, Luxemburg ajándékaként találóan az Egyesült Nemzetek Háza mellett kapott helyet, New York-ban. Kell-e magyarázni, hogy a békés, erőszakmentes jövőt hirdeti?

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-11Fotó: Alamy

12. Felhőkapu.  A 110 tonnás szobor Anish Kapoor műve. Elliptikus alakja miatt „Bab”-nak is nevezik, a chicago-i Millennium Parkban található szobrot. Felületén a híres felhőkarcoló mellett a járókelők arcát is visszatükrözi, ha elsétálnak a kb. 3,5 méter magas kapu alatt. Az egész alkotás 10 méter magas és 20 méter széles.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-12Fotó: Getty Images

13. Metálmorfózis (szójáték a metamorfózis és a fémre utaló metál szavakból). David Černý műve az észak-karolinai Charlotte városában áll. A meglepő szobor 14 tonnát nyom, rozsdamentes acél rétegekből készült, amelyek 360 fokban elfordíthatóak, így időnként egy hatalmas fejet formáznak. Az alkotás saját webkamerával dicsekedhet.

a-vilag-legelbuvolobb-13-kozteri-szobra-13Fotó: Alamy