Egy ausztrál hegység tetején élnek az egyedülálló állatvilág színes lakói.

Az Ausztráliában található Mount Kaputar csúcsán különleges alpesi erdő fogadja turistákat. A tudósok úgy vélik, hogy ez a pici hely az egyedülálló körülményeknek köszönhetően megőrzött valamit a kontinens geológiai múltjából. A terület ugyanis telis-tele van olyan élőlényekkel, amelyeket sehol máshol nem találunk meg a Földön.

Mount Kaputar Nemzeti Park, AusztráliaMount Kaputar Nemzeti Park, Ausztrália

Több millió évvel ezelőtt, amikor Ausztrália még az őskontinens, Gondwana része volt, a területet buja esőerdők fedték. Azóta a kontinensen uralkodó viszonyok jelentősen megváltoztak, az éghajlat szárazabb lett. Feltehetően egy 17 millió évvel ezelőtti, a Mount Kaputaron történt vulkánkitörés volt felelős azért, hogy a hűvösebb, nedvesebb klímájú, dús növényzetű terület megőrződött a hegycsúcs tetején, az egykori esőerdő maradványaként.

Kannibál csigafajA Mount Kaputar Nemzeti Parkban élő egyik kannibál csigafajok egyike

Minden kétséget kizáróan, az ökoszisztéma egyik legszínesebb tagja az óriás rózsaszín meztelencsiga (Triboniophorus aff. graeffei), amely az elképesztő 20 cm-es hosszúságot is elérheti. Ezek az állatok az idő nagy részét az avar alatt töltik, eszegetve azt, de százával jönnek elő este, vagy eső után, hogy falatozzanak a mohákból is. Lenyűgözően fényes rózsaszínek, fantasztikus látványt nyújtanak. Egyébként a területen más különleges csigák is élnek, például 3 kannibál csigafajt is leírtak.

Óriás rózsaszín meztelencsigaAz óriás rózsaszín meztelencsiga mohával és avarral táplálkozik

A Mount Kaputar tetején található egyedülálló ökoszisztéma egyensúlyban van, a hatóságok pedig igyekeznek minden eszközzel-beleértve a törvény adta lehetőségeket is- megvédeni azt.

Képek: http://www.atlasobscura.com