A világ legveszélyesebb madara a kazuár

Halálos rúgás.

A kazuárok rendkívül érdekes madarak, a világ legveszélyesebb madaraként ismertek.

Őseik kb. 60 millió évvel ezelőtt alakultak ki, valamikor a dinoszauruszok kihalását követően. 3 fajra oszlanak: az északi vagy narancsnyakú kazuárra, a Bennett-kazuárra és a sisakos vagy déli kazuárra. Utóbbi a leggyakoribb, amelyet Ausztrália, Új-Guinea trópusi részein és az Aru-szigeteken találunk meg.

A kazuárok élénk kék arca és két vörös nyaki függeléke nagyon különös külsőt biztosít számukra. Kemény és merev, fekete tollazatú madarak, kék bőrrel és sisakkal a fejük tetején. Magasságuk 150-180 centiméter. Lapos szegycsontúak, röpképtelen futómadarak.

Széles tárházuk van a figyelmeztető vészjelző hangokból, többek közt üvöltenek, sziszegnek, dübörögnek, ha támadást éreznek. Ami azonban igazán veszélyessé teszi őket az az, hogy erős lábaik vannak, amelyek 3 éles karommal ellátott lábujjban végződnek.

Noha alapvetően békés, félénk madarak, támadás esetén a hosszú lábukkal jól rúgnak, 12 cm hosszú karmukkal halálos sebet is képes ejteni.

Álló helyzetből akár 1,5 méter magasra képesek felugrani és akár 50 km/h sebességgel is tudnak futni.

A kazuárok az egyetlen olyan nagytestű röpképtelen madarak, amelyek tudnak az esőerdők világához adaptálódni. Magányosan élnek, elsősorban kisállatokat és gyümölcsöket fogyasztanak.

Forrás: themindcircle.com